Økonomi

Sjeføkonom: - Ingen kan vinne en valutakrig

  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist
Den svenske Riksbanken nedjusterer den fremtidige rentebanen. Men for øyeblikket beholdes den allerede rekordlave styringsrenten på minus 0,35 prosent. Samtidig setter banken i gang støttekjøp av obligasjoner for 65 milliarder svenske kroner.
  • Sverige er et underlig dyr, mener sjeføkonom Steinar Juel.

— Sverige er et underlig dyr, og Riksbanken oppfører seg rart. Svensk økonomi går veldig bra. Det er en av økonomiene i Europa som har sterkest vekst. Ledigheten faller, boligmarkedet er kjempesterkt, husholdningenes gjeldsvekst er høy, og den underliggende inflasjonen er rundt 2 prosent. Likevel vedtar Riksbanken kjøp av obligasjoner fordi de mener økonomien trenger mer stimuli.

- Hva er hensikten?

Ganske lite tilsløret sier Riksbanken at de er opptatt av at den svenske kronen ikke skal bli sterk. De vil heller svekke den, og det er en ganske spesiell holdning å ha sånn som situasjonen er nå. Flere og flere land vil svekke sine valutaer, og det går ikke bra, fordi alle land ikke kan gjøre det samtidig.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

— Er sentralbankene mer opptatt av valutakurs enn før?- Ja, og det er en uheldig situasjon fordi man ser tendenser av valutakrig. Det er ingen som kan vinne den. Hvis alle prøver å svekke sine valutaer, blir situasjonen uendret for alle. Når ett land gjør det, vil det lokke frem andre også.

- USAs rente er også uendret etter ukens rentemøte. Som forventet?

— Ja, men det var litt mer konkret også. De var mer tydelig på at en mulig renteøkning i desember fortsatt er på agendaen og vil vurderes nøye. De hadde noen formuleringer i september som kunne gi inntrykk av at det var mer usikkert, men nå strammet de opp de formuleringene, synes jeg.

- Det kommer nye sysselsettingstall fra USA på fredag. Hva forventer du der?

— Jeg tror de kommer til å vise at sysselsettingen i oktober var mye sterkere enn i august og september. Sentralbanken har nå signalisert veldig tydelig at de vil ha en reell vurdering av renteøkningen i desember, men det betinger at man fortsetter å se en klar bedring i arbeidsmarkedet. Så disse tallene er veldig, veldig viktige.

- Hva med rentebeslutningen i Norges Bank neste uke?

— Det blir trolig det vil kaller en non-event. Det kommer ikke til å gjøre noen ting, det er et mellommøte der de ikke har noen pengepolitisk rapport og derfor ingen totalgjennomgang av økonomien.

Les også

  1. Godt marked for dem som skal selge hytta

  2. Kronen falt etter kjempetabbe i nyhetsbyrå

  3. Sverige trykker mer penger og beholder negativ rente

Les mer om

  1. Økonomi