Økonomi

Han er 25 år og ble Storbritannias rikeste over natten

25 år gamle Hugh Richard Louis Grosvenor er «absurd, vanvittig rik». Plutselig eier han «halve London».

25 år gamle Hugh Richard Louis Grosvenor er blitt Storbritannias rikeste.
  • Roar Østgårdsgjelten

Det britiske mote- og kjendismagasinet Tatler skriver at han «arver halve London». Amerikanske Vanity Fair omtalte ham for et par år siden som «absurd, vanvittig rik».

Grosvenor-familien tilhører de fremste aristokrater på De britiske øyer. Den nye hertugen av Westminster tilhører omgangskretsen til de yngre medlemmer av den britiske kongefamilien.

Gudfar til fremtidig konge

Han er blant annet gudfar til den fremtidige kongen, prins George av Cambridge (3) – nummer tre i arverekkefølgen til tronen etter faren prins William (34) og farfaren Charles (67), prinsen av Wales (kronprins).

To tronarvinger og en dronning. Prins George på armen til faren prins Williams sammen med oldemoren dronning Elizabeth og moren hertuginne Catherine av Cambridge.

Tirsdag døde 25-åringens far – Gerald Cavendish Grosvenor (64), 6. hertug av Westminster – plutselig. Han var en nær venn av prins Charles.

Som eneste mannlige arving overtar unge Grosvenor hele formuen ubeskåret. Den er anslått å være verdt rundt 140 milliarder kroner.

«Indrefileten» av London

Han arver også adelstittelen som 7. hertug av Westminster, selve «indrefileten» med de mest fasjonable eiendommer og festetomter i London.

Hugh Richard Louis Grosvenor arver noen av de mest verdifulle eiendommer og festetomter i fasjonable bydeler som Belgravia og Mayfair i sentrale London.

Muligens har verdiene skrumpet inn etter Brexit-avstemningen om utmeldelse av EU: Boligprisene falt i alle fall med 1 prosent i juli ifølge tall fra boligbanken Halifax, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Prisfallet betyr imidlertid lite for den 7. hertug av Westminster. Han slipper nemlig å betale arveavgift. Det kan han takke farfaren for.

Den 5. hertugen arvet nemlig både tittel og formue etter broren, den 4. hertugen, som døde av kreft på 1970-tallet.

Les også

  1. Britisk milliardær kan bli fratatt ridderskap: – Rik, grådig og pensjonsraner

  2. To partier og to økonomiske virkeligheter splitter britene

Kampen mot arveavgiften

I 12 år kjempet Robert Grosvenor i rettsapparatet for å slippe å betale arveavgift – og vant frem. Broren hans hadde nemlig en krigsskade i det ene beinet etter å ha deltatt i kamper under 2. verdenskrig.

Britisk lov har bestemmelser om at arvingene etter dem som dør i tjeneste for landet sitt, er fritatt for å betale arveavgifter. Riktignok overlevde den 4. hertugen av Westminster krigen. Han døde først 23 år senere.

Men broren og hans advokater klarte å overbevise dommerne i ulike rettsinstanser om at krigsskaden førte til infeksjoner som utviklet seg til kreft som til slutt tok livet av den 4. hertugen.

Uten dette skattefritaket ville dagens arvinger ha måttet betale 40 prosent arveavgift av 3 milliarder pund hver, skriver den engelske avisen The Guardian.

Verdens 63. rikeste

Gerald Cavendish Grosvenor, som døde denne uken, var rangert på 63.-plass på listen over verdens 400 rikeste personer som det amerikanske nyhetsmagasinet Forbes publiserer. Nå overtar sønnen Hugh Grosvenor denne plassen.

Gerald Cavendish Grosvenor, den 6. hertugen av Westminster, fotografert i 2003 under en årlig ordenssamling i Windsor Castle utenfor London.

– Han er født med den lengste sølvskjeen som noen kan få, men han kan ikke gå gjennom livet med å suge på den. Han må gi tilbake det han har fått, sa faren om sønnen i et sjeldent intervju med London Evening Standard i 2004, skriver The Guardian.

Forbes har anslått formuen til 13 milliarder pund (140 mrd. kr). Bare utenlandskfødte britiske statsborgere, den indiske Hinduja-familien og brødrene David og Simon Ruben, har større formue (14,5 milliarder pund) enn Grosvenor, og da bare når man slår sammen formuene deres til en familierikdom, ifølge denne listen.

Den yngste av verdens 400 rikeste

Sønnen rykker helt til topps på listen over de yngste milliardærer blant de 400 rikeste personer i verden, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg som utarbeider en egen milliardærindeks. På denne indeksen er Grosvenor-formuen anslått til 12,3 milliarder dollar (ca. 100 mrd. kr).

Grosvenor jr. er fire år yngre enn nestemann på denne listen, Lukas Walton, arving til den amerikanske kjøpesenterkjeden Walmart.

(På Forbes-listen over alle verdens dollarmilliardærer er tre norske navn å finne blant de aller yngste: Ferd-konsernets Alexandra og Katharina Andresen og lakseoppdretter Gustav Magnar Witzøe.)

Eier gods i flere land

Eiendomsmassen til Grosvenor Group var bokført til 13 milliarder pund (140 mrd. kr) ved utgangen av 2015. Foruten eiendommene i London eier Grosvenor-familien store gods og eiendommer i England, Skottland, Wales og Spania.

Grosvenor Group har også eierinteresser i internasjonal eiendomsutvikling, investeringer og kapitalforvaltning.

Arverekkefølgen til Grosvenor-godset er lovfestet. Grosvenor Estate Act fra 1933 fastslår at det bare er ektefødte mannlige medlemmer av familien som arver hele formuen.

Les også

London - boligboblen som ikke sprekker

Ikke dermed sagt at moren og de tre søstrene hans er arveløse. Grosvenor-formuen er organisert i en rekke stiftelser som eier eiendommene og andre eiendeler.

Loven gir disse stiftelsene og noen gårdsbruk som produserer mat, skattefrihet, men de må betale en arveavgift på inntil 6 prosent hvert 10. år.

Nålevende og fremtidige medlemmer av Grosvenor-familien er begunstiget til utbetalinger fra avkastningene til disse stiftelsene.

Det begynte i 1677

Opprinnelsen til Grosvenor-formuen skriver seg tilbake til 1677. Da sikret stamfaren Sir Thomas Grosvenor seg et par tusen mål udyrket mark i nabolaget til bydelene Belgravia og Mayfair i London. Det var kona Mary Davies som hadde arvet det som den gangen nærmest ble ansett for å være verdiløse områder.

Hertugen av Westminster og tronarvingen prins Charles har vært venner i en årrekke.

Enken som er moren til Hugh Grosvenor, Natalia Ayesha Phillips, er etterkommer etter den russiske forfatteren Aleksandr Pusjkin (1799-1837).

Den nye hertugen av Westminster har tre eldre søstre – Tamara, Edwina og Viola.

Til daglig arbeider den 7. hertugen av Westminster som salgsansvarlig i Bio-bean, et grønt teknologifirma i London som har spesialisert seg på gjenbruk av kaffegrut til biodrivstoff.

Svidde av 54 millioner på fest

Grosvenor-familien holder en lav offentlig profil.

Men britiske medier omtalte 21-årsdagen til den nye hertugen. Da var 800 gjester invitert til selskap hvor kjente artister som komikeren Michael McIntyre og hiphopduoen Rizzle Kicks underholdt. Prins Harry var visstnok blant gjestene.

Regningen kom angivelig på 5 millioner pund (54 mill. kr), skriver avisen Independent.

Les mer om

  1. Arv
  2. Storbritannia
  3. Rikdom
  4. Bygg og eiendom
  5. Ari Behn