Økonomi

Prissjokk på brus og sigaretter skal redde Saudi-Arabia

Handelsminister Majid Al Qasabi, finansminister Mohammed Al-Jadaan og energiminister Khalid al-Falih presenterte i desember budsjettet for 2017.

Saudi-Arabia skal gjøre seg mindre avhengig av oljeinntekter. Det går utover røykere, brusdrikkere og utlendinger.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Røykende utlendinger som bor i Saudi-Arabia og elsker brus, rammes ekstra hardt av oljeprisfallet.

Årsaken er at Saudi-Arabia skal bli mindre avhengig av inntekter fra råolje.

For få år siden kom omkring 90 prosent av Saudi-Arabias inntekter fra olje, nå er dette nede i omkring 62 prosent. Hestekuren i den store omstillingsplanen frem mot 2030 virker. Saudi-Arabia har en langsiktig plan for å gjøre seg mindre avhengig av oljeinntekter og redusere offentlige utgifter.

Tiden er forbi da enorme oljeinntekter kunne betale for alle utgifter, inkludert et luksusliv for tusenvis av prinser og deres enda flere koner.

Sjokkøkning for en pakke sigaretter. Saudi-Arabia har et stort problem med mange som røyker. Økte priser vil trolig presse forbruket ned.

Nå oppheves eller trappes en rekke subsidier ned, ifølge statsbudsjettet for 2017 som inneholder tiltak som skal fases inn frem til 2020.

Oljeprisen opp, men ikke nok

I Saudi-Arabias statsbudsjett regner en med at oljeprisen i år vil ligge på 60 dollar fatet for at sjeikdømme skal gå i balanse, skal en tro beregninger som er gjort av ulike økonomer. Det er ikke mer enn så vidt det holder til å dekke utgiftene.

Sjeikdømmet, som er verdens største eksportør av råolje, hadde rett og slett ikke råd til å leve med en oljepris på 30 dollar fatet, der prisen var for et par år siden.

Det var etter at OPEC-landene i 2014 ikke ble enige om produksjonskutt at prisen raste. Det utløste en global krise i oljeindustrien som også rammet Norge.

 • Kongefamilien i Saudi-Arabia tok en sjanse med oljeprisen: Det rammet Norge.

I de første ukene av 2017 har oljekrisen cruiset rundt 55 dollar fatet. En svak stigning opp mot 60 dollar er godt nytt for Norge og ikke minst for de norske selskapene på norsk sokkel. Men selv om oljeprisen har doblet seg, takket være kutt i produksjonen hos medlemmene av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) og Russland, så er ikke dette nok for Saudi-Arabia.

Må ha høyere pris

I budsjettet er det regnet inn oljeinntekter på 127,9 milliarder dollar for 2017. Dette er opp fra omkring 88 milliarder i fjor. Oljeminister Khalid al-Falih sa under fremleggelsen av budsjettet ved nyttår at anslagene er konservative, men eksperter som følger saudisk økonomi tror dette kan være vel optimistisk. Særlig fordi Saudi-Arabia har tatt en vesentlig del av OPECs produksjonskutt.

Landet sliter med et gigantisk budsjettunderskudd og må øke inntektene fra andre ting enn oljen.

I 2016 endte budsjettunderskuddet på hele 11 prosent av BNP. Det var faktisk litt bedre enn forventet, heter det i en rapport fra Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Å minske oljeavhengigheten fører til dramatiske endringer i det saudiske samfunnet.

Det blir dyrere å kjøpe leskedrikkeri Saudi-Arabia.

Økt skatt for utlendinger

Brus får et prispåslag på 50 prosent. Utlendinger bosatt i Saudi-Arabia skal betale en egen skatt for å finansiere kutt i budsjettunderskuddet.

Den blir 25 dollar i måneden fra juli, men skal økes til 100 dollar i måneden i 2020. Dette sammen med avgiftsøkninger skal alene gi 40 milliarder dollar mer i statskassen.

Det er en lang rekke gjestearbeidere i Saudi-Arabia innenfor en rekke sektorer. Disse kommer til å merke denne skatteøkningen. Saudiske innbyggere slipper skatt, men de kan vente seg prissjokk på tobakk og brus. En pakke sigaretter koster nå 23 kroner i Riyad, snart vil den koste 46.

 • Vil du vite hvilke utenriksnyheter du gikk glipp av mens hele verden har hatt Trump-dilla. Lytt til vår siste podkast Aftenposten Verden.

Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Budsjettet inneholder også støtte til de fattigste som rammes av omleggingene.

I fjor økte bensinprisen med 50 prosent til vel 2 kroner literen, men økningen skal fortsette i følge budsjettet.

For vel ett år siden slo den saudiske kongen til og sjokkøkte bensinprisen med 50 prosent, til 2,10 kroner for en liter. I årets budsjett slås det fast at prisen på bensin og diesel skal økes ytterligere. Frem mot 2020 skal det kuttes i subsidiene av elektrisitet og ikke minst skal bensin og diesel bli dyrere, fordi prisutviklingen her skal knyttes til prisen på verdensmarkedet.

Saudi-Arabia er en nasjon som er rustet til tennene og er i dag involvert i krigshandlinger i Jemen. Men også forsvaret får merke sparekniven: kutt på 7 prosent, skriver den norske ambassaden i en rapport Aftenposten har fått tilgang til.

Les mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Oljepris
 3. Balanse
 4. Norsk sokkel
 5. Oljeindustrien