Økonomi

Bare én av disse har sukkeravgift

Den ene er kake, den andre er godteri. Ingrediensene er de samme, men ikke prisen. Gründer og eier Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk lager samme julegodteri med og uten avgift, for å vise hvor absurd avgiftsregimet er.

Julekos med eller uten sjokolade, eller med eller uten sukkeravgift. Små forskjeller gir tre kroner forskjell i salgsprisen.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

— Vi har stekt "marsipangrisen" og plutselig får den ikke sukkervareavgift, sier Forsberg, og ler litt oppgitt.

- Forresten, ikke kall den marsipangris. Den som er stekt, heter "Mandelgris". Marsipan-ordet utløser også sukkervareavgift, fortsetter han hoderistende.

Forsberg og resten av godteriindustrien har kjempet i mange år for å bli kvitt avgiften. Både Høyre og Fremskrittspartiet har flere ganger lovet å fjerne den – bare de kom i regjering.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan nesten like produkter rammes ulikt. Her kan du selv ta quizen om hvilke produkter som rammes og hvilke som ikke rammes.

Lovet å fjerne, men øker

Da Regjeringen la frem statsbudsjettet var avgiften der fremdeles. Ikke nok med det, den var økt tilsvarende prisstigningen.

Tydelig provosert tar Forsberg frem et par nye produkter han kommer med nå før jul:

- Mandelgrisen har ikke sukkervareavgift, men det har denne marsipangrisen, sier han og pakker dem ut av emballasjen.

Rune Forsberg startet og driver Hval Sjokoladefabrikk.

Grisene er laget på fabrikken mandag formiddag, og foreløpig er ikke produksjonslinjen ferdig innstilt.Her er forskjellen mellom de to produktene:

  • Én er overtrukket med sjokolade, det utløser avgift.
  • En snartur innom ovnen gjør grisen til en kake og dermed slipper den avgift.
  • Navnet på forpakningen avgjør om det blir avgift (marsipan) eller ikke (mandel), selv om innholdet i mandelmasse og marsipan er helt likt hos Hval.
    Konklusjonen: Avgiften betyr at Marsipangrisen koster 3 kroner mer enn Mandelgrisen ute i butikken.

— Jeg lager to nærmest identiske produkter for å provosere. Jeg er skuffet. De som sitter i regjering nå, har i flere år lovet å fjerne avgiften, i stedet øker de den, sier Forsberg, som lover at det vil komme flere produkter uten sukkeravgift fra hans fabrikk fremover dersom ikke avgiften reduseres eller fjernes.

Ikke tilpasset kundene

Han legger til at han forstår det er mye penger for Regjeringen, men det er det jo for produsentene også. Neste år regner bransjen med å betale 1425 millioner kroner i sukkeravgift.

— Vi ser at alle legger seg tett opp til disse grensene nå. Trodde du at den nye kjekspakken var tilpasset forbrukernes smak? Nei da, den er tilpasset regelverket, sier Forsberg og legger til at det er synd at kundenes smaksønsker stilles i andre rekke.

Flytter produksjonen ut av landet

— En naturlig konsekvens er at det blir mindre produktutvikling på Rodeløkka i Oslo, der vi har vår norske sjokoladefabrikk, sier Kristian Hvilen. Han er nordisk kommunikasjonsdirektør i Mondelez International, selskapet som eier Freia, og styremedlem i Norske Sjokoladefabrikkers forening.

afp000798054.jpg

Når Mondelez tenker innovasjon og nye produkter, må de ofte se på produkter i alternative kategorier utenfor landets grenser som ikke utløser sukkervareavgift. I dag tilsvarer sjokolade— og sukkeravgiften Mondelez betaler til staten, rundt 960.000 kroner pr. ansatt.

— Uten denne avgiften kunne vi fått mer lokal produksjon og innovasjon. Det gjelder ikke minst ute i distriktene der blant annet bakere kunne lage og selge sine egne produkter uten å bruke tid og krefter på regelverket, avgifter og byråkrati, sier Hvilen.

- Den eneste grisen jeg kan spise, er marsipangrisen. Jeg vil helst den skal være norsk, sa venstrepoltiker Abid Raja sist Aftenposten skrev om problemstillingen.

- Vi har ikke prioritert dette i år

— Det stemmer at vi har jobbet med å redusere eller fjerne denne avgiften lenge og vil fortsette med det. Men vi har så langt ikke funnet rom til å gjøre noe med denne avgiften i dette budsjettet, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet.

Han legger til at dette er det første budsjettet denne regjeringen har kommet med og at de har kuttet 15 milliarder i skatter og avgifter.

— Vi skal trappe ned skatte- og avgiftene videre. Det betyr ikke at vi lover at denne avgiften forsvinner med det første, men vi jobber med det, sier Bjørnestad, som sier at det er gode grunner til å redusere avgiften.

Les også: