Økonomi

6 tegn på at privatøkonomien er i fare

I Norge har 150.000 husholdninger betalingsproblemer, og langt flere står i fare for å få det. Ofte uten at de er klar over det selv.

 • Forbrukerøkonom I Nordea.
 • Elin Reitan

De fleste av oss har fått en betalingspåminnelse en gang eller to. Mange har tømt lønnskontoen før neste lønning. Noen har nok også latt seg friste til å dra kredittkortet når man egentlig ikke burde. Sånt skjer. Det kan man leve med.

Men for mange stopper det ikke der. Betalingspåminnelser blir regelen. Lønnen brukes utelukkende til å betale gammel moro. Ett kredittkort blir til ti. Her er seks tegn på at din privatøkonomi står på utrygg grunn.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea

 1. Du ignorerer regninger. Mange med økonomiske problemer undertrykker den dårlige samvittigheten ved å legge regningene i en skuff eller å øke forbruket. Vær ærlig med deg selv. Du kan bli overrasket over hvor lite som skal til for å få økonomien på rett kjøl. 2. Du får stadig purringer. En betalingspåminnelse er ingen krise, men når det blir regel fremfor unntak er det grunn til bekymring. Lag deg en månedlig oversikt over utgifter og regninger du vet kommer, og sett av penger til disse så snart du får lønn.

3. Du har ikke oversikt. Har du mistet oversikten over hvor mye du skylder, og hvem du står i gjeld til? Gå gjennom regningsbunken eller ring Navs gjeldstelefon for veiledning, og du har tatt et steg i riktig retning.

Finnmark skiller seg klart ut i negativ forstand i den fylkesvise statistikken for andel personer med inkassosaker. Flinkest er de på Vestlandet.

4. Du sjonglerer med kreditt. Det er et risikospill å låne merfor å betale gammel gjeld. Kontakt heller kreditor og be om en nedbetalingsavtale. Mange kvier seg for dette, men husk at kreditorer er vant til det. De er også interessert i å få i stand en løsning som gjør at du får nedbetalt det du skylder. 5. Du har høyt forbruk. Handler du på kreditt til tross for at du har ubetalte regninger? Gå i nettbanken din og skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Kutt ned forbruket til nødvendigheter frem til du har bedre kontroll på økonomien.

6. Du har det trangt i gode tider. Det kan være grunn til bekymring om du med dagens lave rentenivå ikke makter å betale avdrag på boliglånet ditt. Avdragsfrihet bør være en sikkerhetsventil i perioder med høye renter.

Elin Reitan skriver om personlig økonomi i Aftenpostens økonomimagasin.

 1. Les også

  En ny tid starter i norsk økonomi

 2. Les også

  Vi har ingen planer om å spare

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Forbrukerøkonomer frykter at valutasmellen kommer i august

 2. BOLIG
  Publisert:

  Fersk undersøkelse: Dette er de beste kredittkortene til dagligvarehandelen

 3. FORELDRELIV
  Publisert:

  640.000 nordmenn frykter julen fører til dårlig råd i januar

 4. FORELDRELIV
  Publisert:

  640.000 nordmenn frykter julen fører til dårlig råd i januar

 5. FORELDRELIV
  Publisert:

  Her bor noen av Norges dårligste betalere

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Ny rapport: Vi skammer oss mest over forbrukslån. Men det er kredittkort som er hovedproblemet.