Økonomi

Slik så Aftenposten.no ut i 1995

 • Caroline Enge
 1. juli feirer Aftenposten 20 år på nett. Men det tok sin tid før nettavisen ble prioritert over tekst-tv.

Ved lanseringen på nett i 1995, kunne Aftenposten stolt kalle seg den eneste norske avisen med kontinuerlig nyhetstjeneste fra 08.00 til 22.00.

— Den tiden vi har vært «på nettet» har vi mottatt mange positive og konstruktive tilbakemeldinger. Takk til dere, sto det å lese på Aftenpostens såkalte www-utgave.

 1. juli er det nøyaktig 20 år siden Aftenposten.no så dagens lys.

I 1996 kom den første Nokia-mobilen med surfemuligheter, skrev Aftenposten.no

Ingen unødig grafikk

Lesbarheten var viktig helt fra starten. «Korte nyhetsinnslag uten unødig grafikk som forsinker nedlastingen» viste seg å slå godt an hos leserne.

Med tiden har grafikk, bilder og video vist seg å være essensielt både for Aftenposten.no og andre nettaviser. Selv om det altså krever litt større kapasitet.

Men ingen kan anklage Aftenposten for å henge etter. Allerede i 1996 kunne nettavisen melde at Nokia skulle lansere den første mobiltelefonen med internettilgang. I teorien kunne man altså lese den elektroniske avisutgaven hvor som helst.

Likevel var det nettleseren Netscape Navigator versjon 1.2 eller nyere som ga leserne aller best resultat, kunne Aftenposten opplyse.

I starten var riktignok nettavisen praktisk talt identisk med tekst-tv-versjonen. Men fra en nyhet ble oppdatert på tekst-tv, skulle det bare gå noen minutter før den fantes på nettsiden.

Flere nettaviser jubilererOm du vil være med og mimre kan du klikke deg inn på Aftenpostens web-utgave fra 1996 her.Både kronikker og vinspalte er å finne i den elektroniske utgaven, om man leter litt. Mye av innholdet var fritt tilgjengelig, takket være Aftenpostens annonsører som leserne kunne klikke seg frem til via en egen lenke.Men allerede for 20 år siden hadde man planer om å innføre et eget abonnement på nett. Aftenposten ville gjerne ha tilbakemeldinger fra leserne om hvordan tjenester på internett kunne finansieres.Det var det flere som gjerne ville vite, og 1995 var fødselsåret for flere norske nettaviser. Vanligvis er det Brønnøysunds Avis som anses som den første. Studentavisen Under Dusken mener likevel den æren burde tilfalle deres nettside som ble lansert så tidlig som i 1994.Husker du første gang du leste en nettavis? Her kan du lese mer om da World Wide Web kom til Norge.

 1. Les også

  Aftenposten taus om århundrets nyhet

 2. Les også

  Kampen om internett

 3. Les også

  Slik vil Facebook gjøre Google overflødig

 4. Les også

  Han startet Internett-revolusjonen

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  The New York Times om Skam: Will it translate?

 2. KULTUR
  Publisert:

  DN bryr seg ikke om at E24 er størst på nett: – Som å sammenligne poteter og trøfler

 3. KULTUR
  Publisert:

  Aftenposten+ uten innhold

 4. VERDEN
  Publisert:

  De to tidligere kelnerne tjener fett på falske nyheter

 5. DIGITAL
  Publisert:

  Ikke la deg lure av denne «artikkelen»

 6. KULTUR
  Publisert:

  Anna B. Jenssen har redaksjonen mot seg. Likevel mener hun Morgenbladets fremtid må være digital.