Økonomi

Lotteritilsynet har ikke krevd informasjon fra Onecoin

Pyramidespillet onecoin har vært i Lotteritilsynets søkelys i noen år, men det har ikke bedt selskapet om informasjon. Onecoin-sjefen har tilstått svindel i USA.

Aftenposten deltok nylig på et møte om onecoin på Jessheim. Nettverket er fortsatt i aktivitet i Norge til tross for at toppsjefen har tilstått svindel og bedrageri i USA.
  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Aftenposten skrev i helgen om onecoin, som sannsynligvis er det største pyramidespillet verden har sett siden Bernie Madoff ble avslørt i 2008.

Mer enn 3,6 millioner medlemmer verden rundt har siden slutten av 2014 skutt inn mer enn 30 milliarder kroner for å få tilgang til en angivelig kryptovaluta kalt onecoin, ifølge amerikanske påtalemyndigheter.

Onelife, selskapet bak onecoin, avviser anklagene om svindel og pyramidespill.

Lotteritilsynet «har en åpen sak»

Det siste året er det blitt avholdt en rekke møter og kurs for nye og gamle onecoin-medlemmer rundt om i Norge.

Lotteri- og stiftelsestilsynet fikk mange tips og spørsmål om onecoin og Onelife frem til i fjor. I år har det vært få henvendelser, opplyser seniorrådgiver Silje Sægrov Amble til Aftenposten.

– Vi har en åpen sak om Onelife og onecoin, men vi har ikke krevd informasjon fra selskapet. Vi har imidlertid krevd informasjon fra en enkeltperson tilknyttet selskapet i fjor. I tillegg har vi spurt selskapet hvor mange medlemmer de har i Norge, og hvilken aktivitet de har i Norge. Deres advokat Per Danielsen har tidligere sagt til oss at selskapet ikke har noen aktivitet i Norge, sier Amble.

Tilsynet deltok på et onecoin-møte i 2017.

Norske ledere i nettverket hevder at de har rundt 14.000 norske og totalt 110.000 nordiske medlemmer. Mange av dem lot seg friste av spådommer om ekstrem avkastning på en kryptovaluta som skulle utkonkurrere både bitcoin og dollar, ifølge den bulgarske grunnleggeren Dr. Ruja Ignatova.

Dr. Ruja Ignatova
Les også

I Norge ruller tiårets største pyramidespill videre. I en amerikansk rettssal sier mannen på toppen at det hele er en svindel.

– Det finnes ingen godkjenningsordning

Hun forteller at tilsynet ikke har konkludert om Onelife og onecoin.

– Og det er ikke sikkert dere konkluderer heller?

– Nei, vi får mange tips om pyramidespill, og vi må kontinuerlig vurdere hvordan vi legger opp arbeidet vårt for å få mest mulig ut av det, sier Amble.

Hun forklarer kort hva som skiller pyramidespill fra lovlig nettverkssalg:

– Det er belagt med straff både å delta i og utbre pyramidespill. Generelt er det slik at man ikke kan vente til at myndighetene sier det er lovlig eller ulovlig. Alle aktører har ansvar for å følge regelverket selv. Det finnes ingen godkjenningsordning i Norge, sier hun.

Toppsjefen har innrømmet svindel

Ifølge en lekkasje omtalt av BBC, finske YLE og den bulgarske avisen Kapital hadde 9615 aktive norske medlemmer på under to år brukt tilsammen 165 millioner kroner på dette. Siden den gang skal nettverket i Norge ha vokst med mer enn 4000 medlemmer.

Konstantin Ignatov overtok lederposisjonen i Onelife etter at onecoin-grunnleggeren, hans søster Dr. Ruja Ignatova, forsvant sporløst i 2017. Bildet er tatt få dager før Ignatov ble pågrepet.

I mars ble Onelifes sjef Konstantin Ignatov arrestert på flyplassen i Los Angeles. FBI anklaget ham for svindel. I høst inngikk han en tilståelsesavtale med påtalemyndigheten i New York, hvor han innrømmet bl.a. svindel. Han vitnet også i en rettssak mot en amerikansk advokat som sist torsdag ble dømt for å ha hvitvasket 400 millioner dollar for Onelife-grunnlegger og Konstantins søster Ruja Ignatova.

Hun forsvant sporløst i 2017 og er nå siktet og etterlyst internasjonalt av FBI.

Les også

Hun lokker nordmenn til å satse store penger på omstridt nettvaluta

Selskapet avviser anklagene

Selskapet bak onecoin skriver via sin norske advokat Per Danielsen: «Retten har, så langt vi kan se, ikke hørt noen bevis for at onecoin er en svindel. Ignatovs mening om dette beviser det ikke. Han leter åpenbart etter en utvei med en tilståelsesavtale. Ignatovs uttalelser er åpenbart kjøpt og/eller fremtvunget».

Onecoin avviser at siktelsene mot det bulgarske søskenparet Ignatov har noe med onecoin å gjøre og påpeker at de ikke lenger jobber i selskapet.

«Onecoin har alltid benektet anklager om pyramidespill, svindel og bedrag, og det fortsetter å gjøre det», legger selskapet til.

Les mer om

  1. Pyramidespill
  2. Onecoin
  3. Kryptovaluta
  4. Lotteri- og stiftelsestilsynet