Økonomi

Kraftig økning i skottelus på laks

Oppdrettere langs hele kysten opplever en kraftig økning i forekomsten av skottelus på laksen. Nå etterlyses kunnskap.

Oppdrettsanlegg langs hele kysten merker nå forekomsten av skottelus på laksen. Dette er et nytt fenomen som kan skape store problemer for oppdretterne. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

 • NTB

Årlig bruker lakseoppdrettere milliarder av kroner for å bekjempe fiskeparasitten lakselus. Nå har imidlertid den mindre slektningen skottelus begynt å lage problemer for oppdretterne, skriver Klassekampen.

– Situasjonen bekymrer oss, spesielt siden vi vet svært lite om den, sier fiskehelseansvarlig Berit Seljestokken i Grieg Seafood Finnmark til avisen.

Lusa ser ut til å komme inn til kysten sammen med villfisk, særlig fra torsk og rognkjeks. Sistnevnte er det som oppdrettere i dag bruker som rensefisk og som spiser lakselus i anleggene. At skottelusa setter seg på den er ekstra bekymringsfullt. Seljestokken etterlyser mer forskning.

Forskerne har kommet frem til at skottelus kan snylte på mer enn 80 ulike marine organismer, inkludert alle kjente fiskeslag. Lakselus finnes derimot bare på laksefisk. Men hvorfor den kommer nå i så store mengder, vet ikke forskerne.

– Det ser ut til at Troms og Finnmark er hardest rammet. Mengden lus øker, sesongen med luseproblemer blir lenger, og utfordringene med å bli kvitt den større, sier veterinær og seniorrådgiver Karin Bloch-Hansen ved forskningsinstituttet Akvaplan-niva AS.

Les mer om

 1. Lakselus
 2. Laks

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Denne parasitten koster oppdrettsselskapet 2,7 millioner hver dag

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Oppdrettere må fjerne fire millioner fisk for å verne villaks. Nå truer de staten med søksmål.

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Omstridt fisk er blitt milliardindustri: – De dør av sykdommer eller blir spist opp

 4. NORGE
  Publisert:

   Opp mot 40 prosent av smålaks dør av lakselus

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Økokrim varsler økt innsats mot fiskerikriminalitet

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Det haster å rydde opp i lakseoppdretten