Bama trekker tilbake lime fra butikkene

Skadelige plantevernmidler er påvist i lime fra Brasil.

Bama ber forbrukerne kaste Lime som er solgt over hele landet siden 14. september.

Limen har vært i salg i flere matkjeder over hele landet siden 14. september. Nå ber Bama forbrukere kaste eller levere tilbake den skadelige frukten.

– Prøver foretatt av Mattilsynet 19. september viser for høye verdier av plantevernmiddelrester i lime fra Brasil, skriver Bama i en pressemelding.

Det er funnet rester av plantevernmiddelet karbofuran som er over grenseverdi. Dette kan utgjøre en helsefare ved høyt inntak av varen.

Lageret sperret

Produktene er sperret på Bamas lagre, og butikker er varslet om å fjerne produktet fra hyllene.

Produktet er solgt i følgende butikker over hele landet: Rema 1000, SPAR, Joker, KIWI, MENY, Jacob’s og Bunnpris, samt hos Storkjøkkenkunder.

Les også

Planteverncocktail med ukjente effekter bekymrer

Beregninger viser at barn som veier 14,5 kg kan spise opptil 62 gram lime før det kan representere helsefare. Voksne som veier 60 kilo kan spise 257 gram.

Det er Mattilsynet som har ansvaret for kontroll av bruk av plantevernmidler i Norge. De kom med nye grenseverdier i juli i år.

Så sent som i september ble 20 tonn epler fra Polen tilbakekalt etter å ha havnet i butikkene i Ica Sverige. Da ble det funnet åtte ganger for høyt innhold av plantevernmidler, ifølge Trønder-Avisa.

I gang med å undersøke

– En hel lime, med skall, veier ca. 40 gram. Det vil si at en person på 60 kg må spise seks lime, og en person på 14,5 kg må spise om lag 1,5 lime, skriver Bama i pressemeldingen, samtidig som de oppfordrer til å ta kontakt med legen din, eller legevakt om du har spørsmål om helsen.

Samtidig informerer Bama om at de er i gang med å undersøke hva som har skjedd i dette tilfellet.

– Bama har gode rutiner for å følge opp leverandørene, både med hensyn til bruk av plantevernmidler, hygiene, og bruk av trygge vannkilder for å sikre trygg mat, skriver Bama.

Her er andre ting vi har skrevet om maten vår: