Økonomi

Nå kan du snart kjøre førerløs buss

Hvis alt går etter planen, skal en førerløs buss frakte passasjerer på en 1,6 kilometer lang strekning i Aalborg i Danmark fra 2018.

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Den førerløse bussen vil kjøre på Astrupstien i Aalborg og stoppe ved åtte holdeplasser med 300 meters mellomrom, skriver ingeniøren.dk. Aalborg kommune er i kontakt med det franske selskapet Navya Technology, som skal levere bussen.

Kan frakte 15 personer

Bussen, med navnet Arma, kan frakte 15 personer om gangen og er 100 prosent el-drevet. Ifølge planen skal to busser kjøre på strekningen, mens en tredje lades opp.

Bussene kan kjøre i maksimalt 45 kilometer i timen og blir nå testet ut i Belgia, Australia og Sveits. Bussene er utstyrt med en rekke sensorer, også kjent fra førerløse biler, som GPS, Lidar, radar og ulike typer kameraer.

Bli med inn i fremtiden:

Les også

Så smarte blir byene i 2030

Ingen avskjerming

I løpet av 2016 skal prosjektbeskrivelser og prosjektering av teststrekningen gjøres. Anleggsarbeidet på traseen vil bli utført i 2017, og fra 2018 skal strekningen testes ut.

Bussen skal kjøre på en tre meter bred, nedsenket trasé på den nåværende veien. Det vil ikke være noen form for avskjerming av bussbanen.

Bussprosjektet er et samarbeid mellom Aalborg kommune, tre boligselskaper, Nordjyllands trafikkselskap, region Nordjylland og Aalborg universitet.

Les også

 1. Nå kan også min bil bli smart

 2. Seks byer med et godt forsprang i teknokappløpet

 3. «Skal vi beskytte fortiden fra fremtiden? Eller skal vi beskytte fremtiden fra fortiden?»

 4. Selskapene vil vite mer om deg

 5. Elon Musk sikter mot stjernene

 6. Apple vil lage elbil