Gammel dotcom-millionær på nye eventyr
Nye nettselskaper popper opp som paddehatter i Norge. Seriegründer Jan Rune Størseth hjelper Elixia og McDonalds med å skaffe seg «likes» og følgere.
I 1997 startet han Fastweb, som i noen år hadde stor suksess med å lage nettsider. På topp var selskapet priset til 1 milliard kroner. Størseth hadde selv aksjer verd 100 millioner kroner, men det var før IT-boblen sprakk i 2001. Størseth tapte alt.
- Vi har lært at nesten alt kan kopieres. Det handler om å bli store så kjapt at det ikke gjør noe om andre kommer etter og gjør det samme som oss, sier Størseth.
Aftenposten skrev i går om hvordan svenske gründere de siste årene har skapt flere internasjonale nettsuksesser.
Ti år etter at IT-bransjen ble friskmeldt, skjer det ting også i Norge. Fra et møtebord i Kongens gate snakker Størseth om både gamle bragder og sin nye baby, selskapet Solid Publication, som spesialiserer seg på sosiale medier.
- Utviklingen innen sosiale medier i dag handler om mye av det samme som da Internett kom for fullt på 1990-tallet. Ting går ekstremt fort, sier Størseth.
Former en ny bransje
Etter noen år med eiendomsutvikling og i Idar Vollviks mobilselskap, Ludo, er Størseth tilbake på nett. I 2011 etablerte han Solid Publication.
Fra Oslo overvåker selskapet nettaviser, blogger og sosiale medier for sine 800 kunder, hovedsakelig i Norge og Sverige. I tillegg bistår de med markedsføring og profilbygging i sosiale medier.
Elixia, Privatmegleren og McDonald’s er blant aktørene som nylig har fått Facebook-hjelp av Størseth.
- Sosiale medier har eksistert en stund, men norske bedrifter vet fortsatt ikke hvordan de skal forholde seg til fenomenet, hvordan «likes» omgjøres til kunder. Vi er med på å forme en hel bransje, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes, hentet til Solid Publication fra topplederjobben i Tele2.
Mangle mangler penger
Med lang erfaring fra næringslivet er kanskje ikke Størseth og Dyrnes typiske for dagens nettgründere. Tall fra AAA Soliditet viser at det i fjor ble etablert drøyt 500 nye selskaper innen IT og programvare i Norge, en økning fra nesten 300 nyetableringer i 2011.
31-åringen kunne ingenting om teknologi. Nå driver han milliardbutikk på nett.
Solid Publication får nesten ukentlige henvendelser fra unge gründere. - De ønsker gjerne at vi skal kjøpe dem opp. Det er snakk om mindre selskaper som ofte har kjempegode ideer, sier Størseth.
Siden oppstarten har to norske og en svensk aktør fra samme bransje fått «ja» av Størseth.
Selv om mye av det som skjer med sosiale medier i dag, minner om IT-bransjens glansdager på slutten av 90-tallet, er det på ingen måte «party like it’s 1999» som gjelder. Tross mange gode ideer er det nemlig stor mangel på kapital.
- Pengene sitter mye lenger inne enn i dotcom-tiden, sier Dyrnes.
- Det holder ikke lenger å stille med en power point-presentasjon. I dag må man ha klart for seg hvordan man skal tjene penger, og aller helst skal man kunne vise til et tidligere salg. Mange gründere greier å skaffe 1 million kroner, men så stopper det opp. Man må skille seg ut kraftig for å få investorer, sier Størseth.
Solgte hotellrom for 100 millioner
I lokalene til Startuplab i Forskningsparken i Oslo sitter 50 ferske teknologiselskaper og klekker ut det neste store. Blant dem er Joachim Paasche, som utvikler reiseapplikasjonen Stay.com. Applikasjonen er hittil lastet ned av 500 000 mobilbrukere.
Før Stay.com, startet Paasche Hotellweb i 2003. Selskapet vokste raskt og solgte i 2008 hotellrom for godt over 100 millioner kroner. Da solgte gründeren 70 prosent av sine eierandeler.
- Mens det stadig kom flere bookingtjenester, så jeg at det manglet tjenester for å planlegge reisene. Tanken med Stay.com er at folk skal lage sine egne guider ved hjelp av venner, reisejournalister og lokalbefolkning, sier Paasche.
Foreløpig tjener ikke Paasche penger på tjenesten, men inntektene fra Hotellweb sørger for at han kan fortsette å utvikle den.
- På sikt er planen å tjene penger på å la folk booke hotell og restaurantbord som en del av prosessen med å lage sin egen guide, sier Paasche.
Sosiale medier er gründertrend
Alexander Woxen er daglig leder av Startuplab. Han merker at det er veldig «i tiden» å starte for seg selv. Mange av dagens teknologigründere driver med utvikling av applikasjoner og ting som grenser opp mot sosiale medier.
- Sosiale medier er definitivt en trend blant unge gründere. Jeg har inntrykk av at dette i stor grad er inspirert av de andre nordiske landene, Berlin og Silicon Valley. Nå er det litt hipt og kult å være gründer, ikke ulikt slik det var rundt år 2000, sier Woxen.
Ønsker folk med erfaring
Han mener det er lett å tenke ut nye konsepter innen digitale tjenester, men svært vanskelig å lykkes. Woxen skulle gjerne sett at flere folk med erfaring fra næringslivet våget seg ut i en gründertilværelse.
- Det er ofte de som har best forutsetning for å lykkes. De har erfaringer og rutiner som er gode å ha med seg når man skal ut på en krevende reise, sier han.