Rema: 25 butikker åpen ulovlig Handel og Kontor: 65 butikker åpen ulovlig

Mens Rema sier de holder 25 butikker lovlig åpent og 25 ulovlig åpent i pinsehelgen, har Handel og Kontor funnet 90 butikker som har annonsert at de vil holde åpent på helligdagene.

Rema 1000 holder 90 butikker åpne i pinsehelgen, ifølge Handel og Kontor, som har hentet inn informasjon om butikkenes åpningstider.

Rundt 90 Rema-butikker over hele landet vil holde åpent i den ekstra lange pinsehelgen. Det er fagforeningen Handel og Kontor som har sjekket annonsering, skilting og annen informasjon til butikker over det ganske land og kommet opp med en liste.

– Vi ønsket å informere våre medlemmer om rettighetene de har i forbindelse med å jobbe på helligdager, og laget denne oversikten. Vi har fått en rekke henvendelser og dokumentasjon, og det har vi satt i system. Der vi ikke hadde fått informasjon, har vi selv aktivt sjekket, sier informasjonsleder Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor (HK).

Rema 1000 har flere ganger denne uken uttalt at de har rundt 50 butikker åpne på søndager. De består av 25 butikker som regnes som Brustadbuer, som da har lov til å holde åpent, og 25 som holder åpent i protest mot at Norgesgruppen og de andre dagligvarekjedene, ifølge Rema, har brutt søndagslovgivningen i årevis.

Sier de har 50 åpne butikker...

– Hvor mange butikker skal dere ha åpent i helgen? Du har tidligere sagt 25 brustadbuer og 25 ulovlig åpne. Stemmer dette fortsatt?

– Vi har 50 søndagsåpne butikker pr. nå, ja, svarer kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i en e-post til Aftenposten.

– Hvor mange skal holde åpent i pinsen?

– Samme antall, skriver Beyer.

Nå viser oversikten fra HK at det er nesten tre ganger så mange butikker som bevisst bryter lovgivningen, enn det Beyer oppgir. I denne oversikten, som Aftenposten har fått tilgang til, er alle butikker regnet med, både de som regnes som Brustadbuer, de som bare har åpent en av dagene og de som har åpent hele helgen. Totalsummen er 90 butikker.

... men har 90 søndagsåpne

– Vi har merket oss at Rema sier at de har 50 butikker åpen. Hvis vi skal tro deres annonsering og plakater ute i butikkene, har de feilinformert, sier Halkjær.

Det finnes medlemmer i HK som i dag er ansatt i Rema 1000-butikker, og HK har også flere tariffavtaler med Rema-butikkene.

– Vi holder nå på å skaffe oss en oversikt over hvilke av disse nyåpnede søndagsåpne butikkene som har medlemmer og tariffavtaler. Vi ønsker å informere våre medlemmer om rettighetene de har, sier Halkjær.

– Jeg vet ikke hva slags grunnlag Handel og Kontor har for en slik påstand. Våre kjøpmenn vurderer fortløpende om de skal åpne butikkene i sine lokale markeder, det kommer an på hva konkurrentene gjør, sier Beyer i Rema 1000 etter at Aftenposten har konfrontert henne med at Handel og Kontor har funnet 90 butikker som annonserer enten på egne sider, Facebook eller med plakater om at de holder åpent.

Handel og Kontor har tidligere gått sammen med Virke, Samfo, Norgesgruppen og Coop om en felles søndagsplakat. Denne skal gi kjøpmennene råd om hvordan de skal forholde seg til regelverket rundt søndagsåpne butikker, slik at de ikke trår over grensene. Rema 1000 er ikke med på dette samarbeidet.

Fredag kveld reagerte også LO-leder Gerd Kristiansen. Til VG sier hun at hun vil ha politiet på banen: –Politiet
må komme seg ut og kontrollere butikkene i pinsen. Bryter man loven skal man straffes. Rema hevder de aksjonerer for å markere sin motstand mot søndagsåpne butikker. Det er bare tull. De ødelegger systemet, bryter loven og håver inn penger.

Ulikt på plakater og nettsider

Handel og Kontor har også funnet flere eksempler på butikker som annonserer med åpent i pinsen på plakater utenfor butikkene, mens det på Remas nettsider står at de holder stengt.

– Listen vi har utarbeidet er derfor ikke helt fullstendig, viser det seg. Det dukker hele tiden opp flere butikker som holder åpent, sier Halkjær.

De siste butikkene de har funnet er Rema 1000 Brumundal og Rema 1000 Fabrikkveien.

Holder åpent til 20:00 lørdag

Aftenposten kjenner til at en rekke Rema-butikker bryter åpningstidsloven allerede pinseaften. Mens butikker over hele landet ifølge loven må stenge dørene kl. 16:00 denne dagen, har mange av de som har bestemt seg for å holde åpent gjennom pinsen annonsert med at de har åpent til kl. 20:00.

Aftenposten har spurt kommunikasjonsdirektør Beyer om dette, men Beyer valgte i sin e-post å ikke svare på det spørsmålet.

Ønsket seg åpent 16. mai

Rema søkte tidligere i år om å få holde åpent 16. mai, det vil si 2. pinsedag. Helgen vi går i møte er så spesiell at vi må tilbake til 2005 for å finne samme kombinasjon av fridager og 17. mai.

Det var NHO Handel, på vegne av Rema, som søkte om å få unntak fra regelverket siden dette er en så spesiell helg. Fylkesmenn i hele landet avslo søknaden og etter klage til departementet sa kulturministeren også nei. Norgesgruppen, som kontrollerer Kiwi, Meny, Spar og Joker, er organisert gjennom Virke.

Norgesgruppen har stengt butikker

Etter vårens søndagsåpent-bråk har Norgesgruppen gjennomgått alle sine butikker. De har stengt seks av dem og bygget om 11 av dem. Nå mener kjeden at de resterende søndagsåpne butikkene er innenfor gjeldende lovver.

Skal du handle i en søndagsåpen butikk? Send oss gjerne et bilde på e-post: marita.valvik@aftenposten.no

Disse Rema-butikkene har åpent i pisenhelgen

Pinseåpent Rema 1000
OSLO:
Rema Lørenveien
Rema Industrigata
Rema Christian Kroghsgate
Rema Fredenborgsveien
Rema Thorvald Meyersgate
Rema Majorstua
Rema Sofienberg
Rema Sogn
Rema Torggata
Rema Darres Gate
Rema Ensjø
Rema Haugenstua
Rema Lakkegata
Rema Mellombølgen
Rema Sandstuveien
Rema Sporveisgaten
Rema Vulkan
Rema Vækerøveien
HORDALAND
Rema Helleveien
Rema Nygårdsgaten
Rema Øyrane Torg
Rema Danmarksplass
Rema Dreggen
Rema Kalmarhuset
Rema Kløverhuset
Rema Spectrum
TELEMARK
Rema Stathelle
Rema GimsøyBrustadbu
Rema HeistadBrustadbu
Rema Kragerø
Rema Vallermyrene
Rema Falkum
Rema Strømdal
MØRE OG ROMSDAL
Rema Åndalsnes
Rema LangveienÅpen søndag 15, stengt mandag 16
AKERSHUS
Rema Sandvika
Rema Asker Sentrum
Rema Lillestrøm
Rema Drengsrud
Rema Fetsund
Rema Gjettum
Rema SignaturgårdenDet står forskjellig på Facebook og rema.no
Rema Drøbak
Rema Kolbotn
Rema Vestby Senter
BUSKERUD
Rema Vinjesgate
Rema Hokksund
Rema GolTuriststed
Rema Lierbyen
Rema Kongsberg Sentrum
Rema Spikkestad
AUST-AGDER
Rema Torsbudalen
VEST-AGDER
Rema Farsund
Rema MosbyÅpen søndag, stengt mandag
Rema TinnheiaÅpen søndag, stengt mandag
Rema Vågsbygd
ROGALAND
Rema MarieroBrustadbu
Rema Hommersåk
NORDLAND
Rema Tverlandet
Rema Ørnes
Rema RanengetBrustadbu
SØR-TRØNDELAG
Rema OppdalBrustadbu el. turissted
Rema RørosBrustadbu el. turissted
Rema NidarvollBrustadbu
Rema SaupstadBrustadbu el. turissted
Rema Solsiden
Rema BromstadBrustadbu
Rema Brekstad
NORD-TRØNDELAG
Rema HusbyfaretBrustadbu
VESTFOLD:
Rema SkreppestadBrustadbu
Rema EikBrustadbu
Rema Øya
Rema Linden Park
Rema Lystlunden
Rema Revetal
ØSTFOLD
Rema Ryggeveien
Rema Ørje
Rema Askim
Rema Dikeveien
Rema Evjekaia
Rema Hassingveien
Rema Sellebakk
Rema Busterudgate
Rema Mosseskogen
Rema Rakkestad
Rema Iseveien
Rema Skjeberg
Rema Tunejordet
Rema Trøgstad
HEDMARK
Trysil Turiststed
SOGN OG FJORDANE
StrynTuriststed
Kilde: Handel og Kontor, Aftenposten