Daglige Instagram-brukere halvert på én måned

Aktiviteten skal ha falt dramatisk etter at de nye brukervilkårene ble lagt frem før jul.

Ifølge Facebook, som eier Instagram, har bildedelingstjenesten 100 millioner registrerte brukere verden over.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Bildedelingstjenesten Instagram skapte furore blant sine mange milliioner brukere verden over da de i midten av desember offentliggjorde nye villkår for brukerenes rett til egne bilder.

De første nyhetene gikk ut på at Instagram, gjennom sine eiere i Facebook, fra og med 16. januar 2013 forbeholdt seg retten til å selge brukernes bilder, slik at disse for eksempel kunne brukes i annonser og reklame.

Fra 16 til 7 millioner

Flere nettsteder, deriblant Wired og International Business Times, har de seneste dagene meldt at halvparten av Instagrams daglige brukere har rømt i løpet av måneden som er gått siden vilkårene ble kjent.

Wired skriver at Instagram hadde 16,35 millioner daglige brukere den 17. desember 2012.

De nye brukervilkårene ble kjent dagen etter.

14. januar, to dager før vilkårene tredde i kraft, var antall daglige brukere redusert til 7,41 millioner. Statistikken over antall brukere er hentet fra nettstedet Appstats.

I desember fjernet Instagram også muligheten til å poste Instagram-bilder direkte i Twitter-feeder. Ifølge Wired kan også dette være en grunn til at brukerne forsvinner.

Mener vilkårene ble misforstått

Senere samme dag som nyhetene om de nye brukervilkårene ble kjent, gikk Instagram-gründer Kevin Systrom ut og forklarte at reglene var blitt misforstått.

Instagrams egen blogg skrev Systrom blant annet at «mange tolket det slik at vi ville selge brukernes bilder til andre uten kompensasjon. Dette er ikke sant, og det er vår feil at språket var forvirrende».

Mye tyder nå på at brukerne av bildedelingstjenesten ikke har tiltro til Systroms lovnader.

Avvises av Instagram-eiere

At antall daglige brukere raser, betyr likevel ikke at alt ser mørkt ut for Instagram. Ifølge International Business Times øker fortsatt antall registrerte brukere av tjenesten. Den store endringen går ut på at det ikke postes bilder like ofte som før .

Facebook avkrefter det voldsomme fallet i antall Instagram-brukere. Ifølge The Wall Street Journal uttalte de tidligere i januar at de fortsatt opplever en «sterk og stabil vekst både i daglige og registrerte brukere».

Ifølge Facebook har Instagram totalt 100 millioner registrerte brukere.

Instagram ble kjøpt opp av Facebook for nesten 5,8 milliarder kroner i april i fjor. Med på kjøpet fikk Facebook informasjon om samtlige Instagram-brukere. Denne informasjonen er å anse som svært verdifull til kommersielt bruk.