Økonomi

Statoil trekker seg ut av omstridt samarbeid i Angola

Statoil trekker seg ut av det omstridte partnerskapet med oljeselskapet Somoil i Angola.

Statoils konsernsjef Eldar Sætre. Gr�tt, Vegard Wivestad

 • Ntb

Det angolanske selskapet opererer med skjult eierskap, noe som blant annet har fått norske medier og politikere til å reagere, skriver Klassekampen torsdag.

De to selskapene har i en årrekke vært partnere i blokk 4/05 utenfor kysten av det nordlige Angola, der Statoil har en eierandel på 20 prosent.

Ifølge det angolanske nyhetsbyrået Lusa undertegnet imidlertid Angolas oljeminister Jose Mari Botelhos de Vasconcelos et dokument i februar som gir grønt lys for at Statoil kan selge sin eierandel.

Les også

Statoil har betalt 420 millioner til mystisk forskningssenter i Angola

Bekrefter

I et brev til Olje— og energidepartementet bekrefter Statoil at de vil selge seg ut av det kontroversielle partnerskapet.

— Dette er en forretningsmessig justering for å optimalisere vår portefølje, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen til avisen.

Angola er kjent som et av verdens mest korrupte land, der oljeressursene har gjort presidenten, hans familie og en politisk elite styrtrike, mens over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensa.

Kirkens Nødhjelp, som har jobbet i Angola i en årrekke, mener det er bra at Statoil avslutter samarbeidet med Somoil.

— Muligheten for skjult eierskap er en viktig kilde til korrupsjon. Korrupsjon er enormt skadelig for utviklingsland. Dette kan ikke et norsk statseid selskap være del av, sier generalsekretær Anne-Marie Helland til NTB.

— Åpenhet er avgjørende for at naturressurser skal komme befolkningen til gode. Det innebærer åpenhet om hvem som eier hva, skatteinntekter og mye mer. Vi forventer at Statoil har en ledende rolle her, sier hun.

Krever nye svar

Også Statoils utbetalinger til et forsknings- og teknologisenter i Angola, som tilsynelatende kun finnes på papiret, har havnet i søkelyset.

Les også

Hvor ble det av Statoils 420 millioner i Angola?

I Stortingets spørretime fikk olje— og energiminister Tord Lien (Frp) spørsmål om hva han har visst om utbetalingene på i alt 420 millioner kroner til senteret.

— Det er hundrevis av millioner savnet i Angola. Statoil leter etter dem, Stortinget leter etter dem og norsk presse leter etter dem. Den eneste som ikke leter etter dem, er Tord Lien, som mener det ikke er hans ansvar, sa Jette Christensen (Ap).

Tirsdag besluttet Stortingets kontrollkomité å be Lien for fjerde gang redegjøre for hva han har visst om Statoils investeringer i Angola - og når han fikk vite det.

 • Interessert i politikk? Hør ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Statoil diskuterte mystisk forskningssenter med Angolas oljetopper

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Angolas president har satt datteren til å lede Statoil-partner

 2. NORGE

  Riksrevisjonen slår alarm om kontrollen med statens gassalg

 3. ØKONOMI

  I Angola styrer presidentens sønn oljefondet. Slik ga han vennen et sugerør inn i pengebingen.

 4. POLITIKK

  Det ble mye bråk sist. Nå vurderer han å legge ut Flytoget for salg på nytt.

 5. POLITIKK

  Venstre-topp: Oljedepartementet bør ikke lenger eie Equinor

 6. ØKONOMI

  Leder av næringskomiteen: – Splitt opp Telenor i to deler