Økonomi

Fjorårets rikeste reduserte formuen, overlot tronen til Thon

- Min gode venn Ingvar Kamprad flyttet og registrerte IKEA utenlands. Han kunne aldri ha bygd opp IKEA globalt med de svenske skattereglene. Formuesskatten er veldig til hinder for næringsutvikling. Sverige har senere innsett dette og fjernet den, har Olav Thon (90) uttalt til Aftenposten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Johan H. Andresen rykker ned fra formuestoppen etter at den ligningsmessige formuen er sterkt redusert. Olav Thon (90, bildet) var dermed Norges rikeste ved nyttår.

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Se listen over de 100 med høyest ligningsformue nederst i saken.

Norges rikeste mann er hotell— og eiendomskongen Olav Thon, som i sommer fylte 90 år. Thon er største eier i det børsnoterte selskapet Thongruppen, som i hovedsak eier og driver hoteller og kjøpesentre, og utvikler, selger og leier ut næringseiendom og boliger.

Thon er i tillegg en svoren friluftsmann, og har lagt mye penger i turistforeningens store og små hytter rundt omkring. Det ble i fjor anslått at han har finansiert 90 hytter med sponsormidler gjennom flere tiår. I år har han blant annet markert seg som sponsor til Fremskrittspartiets valgkamp.

Les også

Slik sjekker du naboens skatt

Nest rikest — i alle fall ifølge skattetallene - følger fiskeren og industribyggeren fra Molde, Kjell Inge Røkke (55). Med de mange selskapene han er medeier i gjennom Aker-systemet, eier og driver han mye av norsk industri. Størst av de deleide industriselskapene er Aker Solutions, hvor han er største eier sammen med Staten ved Nærings- og handelsdepartementet.

Les også

Slik leser du skattelistene

På tredjeplass følger Johan Henrik Andresen (52). Han er arving til Tiedemanns Tobaksfabrik, men tobakksproduksjonen er solgt ut, og Andresen-familiens konsern heter i dag Ferd. Selskapet eier helt eller delvis en rekke bedrifter, som Swix, Elopak (emballasje) og Mestergruppen. Andresen har også markert seg innenfor sosialt entreprenørskap, hvor målet er å skape bedrifter som går med overskudd økonomisk og som bidrar med "nyskapende løsninger på samfunnets utfordringer". Andresens ligningsformue er redusert fra 11,1 milliarder kroner i 2011 til 6,7 milliarder kroner ved inngangen til 2013, ifølge skattetallene. Trolig skyldes dette formuesoverføring til hans barn, som fortsatt er for unge til å dukke opp i skattelistene.

Les også

Her er byrådets best betalte