Økonomi

Nordea spår norsk nullrente i år

Utsiktene for norsk økonomi er blitt dårligere de siste månedene, påpeker økonomene i Nordea Markets.

Priskollaps, masseoppsigelser og store investeringskutt har preget oljebransjen det siste året. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

  • Roar Østgårdsgjelten

Nordea Markets mener Norges Bank kommer til å senke renten til null innen utgangen av året for å dempe virkningene av nedturen i oljesektoren og for å hindre at kronekursen styrkes.

Norges Bank har neste rentemøte 17. mars. Styringsrenten ble satt ned til 0,75 prosent i september.

Rentekutt før påske?

DNB Markets tror fortsatt på et rentekutt denne måneden.

Ifølge Norges Banks Regionale nettverk har det samlede produksjonsnivået vært uendret de siste tre månedene, slik det også ble meldt i oktober.

Les også:

Les også

NHO: – Oljekrisen vil ramme Oslo med full kraft

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener hovedinntrykket fra nettverket er at det ikke går like ille som fryktet.

– Dagens undersøkelse underbygger bildet av den svake produksjonsveksten og lav kostnadsvekst. Men risikoen for at det blir mye svakere er dempet. Vi tror fortsatt at Norges Bank vil senke renten i mars, sier han til NTB.

De 337 bedriftene som har deltatt i Norges Banks undersøkelse denne gangen svarer at det samlede produksjonsnivået kommer til å være uendret de neste tre månedene.

Les også:

Les også

Sentralbanksjefen: – Vi har hatt en lang sommer. Nå kommer vinteren

— Vil holde kronen svak

— Det er fortsatt tjenesteyting mot husholdningene og tradisjonell eksportindustri som melder om den høyeste veksten, mens oljeleverandørene rapporterer om det kraftigste produksjonsfallet, skriver Norges Bank.

Økonomene viser til at veksten i samlet produksjon her i landet (bruttonasjonalproduktet) stagnerte i andre halvdel i fjor. Nedturen er i stor grad knyttet til nedturen i oljenæringene.

Les også:

Les også

Erna Solberg om norsk næringsliv: – Nå opplever vi en alvorlig situasjon

— Oljenedturen er trolig ikke over. Vi venter at etterspørselen fra oljesektoren kommer til å falle ytterligere, men med noe lavere tempo. For å hindre en for svar total utvikling kommer Norges Bank trolig til å gå langt for å holde norske kroner forholdsvis svak, skriver Nordea-økonomene i en markedsrapport.

Les også

  1. Nå er det «alles kamp mot alle» som gjelder i pengeverden

  2. Boligprisene økte mest i Oslo

  3. I jobb eller uten jobb? Forskjellen er stor etter hvor du bor