Økonomi

Beste resultat i historien

Flyselskapet Norwegian fikk et resultat på 1,1 milliarder kroner i fjor. Men selve driften av selskapet gikk i minus siste kvartal.

Norwegian rapporterer om sitt beste resultat noensinne og er større enn SAS på årsbasis.
  • Frank Lynum
  • NTB

Norwegian har lenge hatt flere passasjerer enn SAS i sommermånedene, og det er ferietrafikken på sommeren som bidrar til at Kjos nå for første gang kan si at han også flyr flere passasjerer enn det SAS gjør på årsbasis.

  • Les mer: I august 2015 hadde Norwegian for første gang flere passasjerer enn SAS i en enkeltmåned

Hårfint foran

SAS har avvikende regnskapsår som starter i november og går ut oktober. I sin siste årsrapport meldte SAS om 29 millioner passasjerer, og en vekst på 3 prosent.

Norwegian vokser mye raskere enn SAS, og melder om en passasjervekst på 14 prosent fra 2015 til 2016, og ender dermed hårfint foran SAS i antallet passasjerer på årsbasis.

Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos rapporterer om rekordtall, og kan glede seg over at Norwegian er større enn SAS i antall passasjerer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vokser der SAS og Norwegian ikke er konkurrenter

– Vi er omtrent like store nå. Vi har visst lenge at Norwegian kom til å gå forbi SAS, det er bare å se på Norwegians satsing og utvikling, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han forventer at Norwegian skal dra videre forbi SAS, og han er ikke bekymret for det.

– Saken er den at Norwegian vokser i områder og på ruter der SAS og Norwegian ikke er konkurrenter, og der SAS ikke flyr. Vi er desidert størst i Skandinavia, både i antall passasjerer og avganger, sier Johansen.

– Vi er meget godt fornøyd med at vi i et år med stor internasjonal vekst, etablering i nye markeder og tøff konkurranse lever selskapets beste resultat noensinne, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Rekordresultat - men store inntekter utenfor driften

Driftsresultatet for hele 2016 var på 1,8 milliarder kroner, sammenlignet med 347,8 millioner kroner året før.

I tallene ligger en nettogevinst på 852 millioner kroner fra valutakontrakter, drivstofforsikringer og justeringer i arbeidskapital i utenlandsk valuta. Uten denne bokførte gevinsten i regnskapet ville Norwegians resultat endt i minus i siste kvartal i fjor.

Selskapet satte 21 nye fly i trafikk i løpet av fjoråret. Selskapet har ambisjoner om å utvikle rutenettet ytterligere i løpet av 2017.

– I løpet av 2017 vil 32 nye fly bli satt i trafikk, hvorav ni 787–9 Dreamlinere. Vi skal lansere mer enn 50 nye ruter og rekruttere over 2.000 nye kolleger over hele verden, sier Kjos.

Les mer om

  1. Norwegian
  2. Bjørn Kjos
  3. Fly
  4. Scandinavian Airlines (SAS)