Økonomi

En av Vinmonopolets storselgere kritiseres for å betale mindre lønn til svarte enn hvite medarbeidere

Den sørafrikanske vinprodusenten Robertson Winery er i hardt vær for sin lønnspolitikk. En svensk rapport konkluderer med at lønnsforskjellene mellom svarte og hvite arbeidere på gården er «oppsiktsvekkende».

 • Peter Alestig
 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Det er Svenska Dagbladet som omtaler rapporten til den svenske økonomen Dick Forslund, «Apartheid and wage inequality at Robertson Winery 2013–2015».

Rapporten er kommet i stand etter massiv kritikk av vinprodusentens lønns- og fagforeningspolitikk, som blant annet har ført til streik og boikottaksjoner.

– Forskjellene er slående: En hvit fagansatt tjener i gjennomsnitt fire ganger mer enn en svart. Dette er opplysninger som er så oppsiktsvekkende at de burde resultere i reaksjoner fra sørafrikanske myndigheter, sier Dick Forslund til Svenska Dagbladet.

– Det handler om slående forskjeller i gjennomsnittlig lønn som følger de gamle apartheid-kategoriene. Også kvinner er diskriminert opp til ledelsesnivå. Toppsjefen har en lønn som tilsvarer 30 årslønner for en gjennomsnittlig ufaglært medarbeider, sier han.

– Apartheid overalt i arbeidslivet i Sør-Afrika

Dick Forslund er doktor i bedriftsøkonomi ved den sørafrikanske organisasjonen Alternative Information and Development Centre.

På oppdrag fra fagforeningen CSAAWU har han gransket lønnsforskjellene på Robertson Winery fra 2013–2015, basert på offisiell statistikk.

Selskapet må ifølge sørafrikansk lov føre statistikk inndelt etter de gamle apartheidkategoriene «Africans», «Coloured», «Indians» og «White».

Dick Forslund påpeker at Robertson ikke er unik i Sør-Afrika når det gjelder denne form for lønnsdiskriminering.

– Man skal vite at apartheid fortsatt finnes overalt i Sør-Afrikas arbeidsmarked. Fra utenlandske selskap finnes det ofte en vilje til ikke å ville vite, men tallenes tale er klar, sier han til SVD.

Har streiket i over en måned

I over en måned har 300 av de drøyt 400 ansatte på Robertson Winerys fabrikk protestert utenfor inngangen til fabrikken.

Kravene er klare:

 • Å tillate at fagforeningen får adgang på plantasjen og at de ansatte kan organisere seg.
 • En månedslønn på minst 8500 rand, som tilsvarer rundt 5500 kroner.

Dagens lønn er rundt 3500 rand, for de med den laveste lønnen.

Robertson har respondert på aksjonene med tilby en lønnsvekst på 8 prosent og å ansette nye arbeidere fra slumområdene i nærheten for å holde produksjonen i gang, skriver Svenska Dagbladet.

Robertson-distriktet ligger noen mil øst for Cape Town.

Robertson Winerys sjef Anton Cilliers kommenterer anklagene i en pressemelding på selskapets hjemmeside:

– Robertson Winery er overbevist om at uenigheten lar seg løse gjennom konstruktivt engasjement og forhandlinger.

Vinmonopolet solgte i fjor 180.665 liter rød og hvit vin fra Robertson. Dette gjør prodiusenten til blant polets bestselgere.

Importøren fortsetter samarbeidet

Den norske importøren av Robertson-viner, Einar A. Engelstad AS, forteller de er klar over situasjonen i Sør-Afrika.

– Representanter fra vårt styre og ledelse har reist ned til Sør-Afrika to ganger den siste måneden. Robertson Winery tilbyr 8 prosent lønnsvekst for arbeiderne, mens de krever 59 prosent. Situasjonen er nå låst, skriver daglig leder Steinar Karlsen i en e-post til Aftenposten.

– Hvordan jobber dere med etiske forhold hos produsentene?

– Vi følger den «code of conduct» fra BSCI - Business Social Compliance Initiative, som er vedtatt av Vinmonopolet, Systembolaget og finske Alko.

– Har forholdene som beskrives av SvD vært på agendaen i deres vurdering av og i forhandlinger med Robertson?

– Absolutt, det er viktig for oss å etterleve de krav og vilkår som Vinmonopolet stiller til oss som importør gjennom «code of conduct». Vi har derfor en tett og løpende dialog med Robertson rundt dette temaet og denne situasjonen.

– Hvordan vurderer dere det fremtidige samarbeidet med Robertson?

– Streiken stiller nye og strengere krav til Robertson, og da indirekte oss. Vi opplever dialogen med Robertson som konstruktiv og vår holdning er å fortsette samarbeidet med produsenten, og påvirke positivt, skriver Karlsen.

Polet forventer utbedring

Vinmonopolet opplyser at hverken diskriminering eller minstelønn - som inngår i polets etiske retningslinjer - har vært på agendaen i vurderingen av den sørafrikanske leverandøren.

– Vi har derimot registrert en holdning fra produsenter generelt at de ikke tar ansvar for forhold/vilkår hos sine underleverandører. Dette har vi satt fokus på både i innkjøpsbetingelsene og i den praktiske oppfølgingen av produsentene, skriver pressesjef Jens Nordahl i en e-post til Aftenposten.

– Hvordan vurderer dere det fremtidige samarbeidet med Robertson Winery?

– Vinmonopolet forventer at Robertson Winery utbedrer eventuelle brudd på våre etiske retningslinjer. Systembolaget følger nå opp RW på vegne av de nordiske monopolene og vi er i dialog med så vel Systembolaget som den norske importøren omkring denne oppfølgingen, skriver Nordahl.

Svensk importør tar til motmæle

Den svenske importøren av vinen viser til at de har full sporbarhet for produktene, i motsetning til flere andre populære, sørafrikanske viner som importeres til Sverige.

– Derfor er det et paradoks at Robertson Winery fremstilles som en av de verste eksemplene gang etter gang, når den er blant de få produsentene som viser transparens og sporbarhet for druene, skriver Martin Horwith i en annen pressemelding.

Importøren erkjenner at landet har store, sosiale problemer, men at det er gjort svært store fremskritt siden midt på 1990-tallet, og at han sammen med Robertson Winery jobber for å bedre vilkårene for lokalsamfunn og ansatte.

Foto: Robertson Winery ligger øst for Cape Town og produserer vin som er populær både i Sverige og Norge.

Systembolaget: – Veldig alvorlig hvis det stemmer

Det svenske Systembolaget har vært i Sør-Afrika. Assisterende pressesjef Ida Ingerö har gitt et skriftlig svar til Svenska Dagbladet om aksjonene som pågår.

– Det bildet de presenterte var at fagforeningsfrihet er et problem hos samtlige produsenter i regionen. Det er veldig, veldig alvorlig om det er tilfelle, svarer Ida Ingerö.

De vil bidra til å få frem fakta og har nå bedt fagforeningene om å levere en utførlig rapport om problemene de opplever. I tillegg gjennomgår de flere sørafrikanske produsenter, forteller Ingerö.

I verste fall kan det ble et spørsmål om å si opp avtalene med produsentene, opplyser hun. Det har skjedd med flere andre produsenter den siste tiden.

Les mer om

 1. Sør-Afrika
 2. Lønn
 3. Fagforening

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Gustav Magnar Witzøe (23) har Norges nest største formue

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  - Lett å føle skam som fattig blant velstående

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  33 av 42 toppsjefer i statens heleide selskaper tjente mer enn Erna Solberg

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Denne rekken med kvinnelige arbeidslivstopper er historisk

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  40.000 færre jobber i oljenæringen

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Fire grafer som viser at krisene var verre før