Økonomi

Grønt lys for ny Vimpelcom-høring i Stortinget

Leder av kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap), og næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Riksadvokaten sier det ikke lenger kan skade korrupsjonsetterforskningen, skriver VG.

  • Lars Molteberg Glomnes

I et brev til Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité skriver Riksadvokaten ifølge VG at det ikke lenger er fare for at en høring kan skade etterforskningen.

Riksadvokaten skriver, ifølge avisen, at bevisforspillelsesfaren nå ikke er «av en slik art, karakter og styrke at den kan rettferdiggjøre at påtalemyndigheten opprettholder anmodningen om en fortsatt utsettelse av de bebudede høring».

Før jul ville stortingskomiteen ha Telenor-topper inn på teppet, men riksadvokat Tor-Aksel Busch troppet da opp på Stortinget.

  • Riksadvokaten troppet opp i Stortinget: Amerikansk og nederlandsk politi fryktet at Stortinget kunne ødelegge etterforskningen.

Advarte før jul

Busch møtte komiteleder Marin Kolberg og nestleder Michael Tetzschner og ga klar beskjed om at den planlagte høringen 16. desember kunne ødelegge for etterforskningen av korrupsjonsmistankene i Telenors datterselskap.

Nå varsler komitéleder Martin Kolberg at han vil kalle inn til ny høring i vår.

— Når politiet sier at en høring ikke vil stå i veien eller ødelegge for deres etterforskning, vil vi ta dette opp på vårt møtet førstkommende tirsdag. Vi får diskutere når en høring skal finne sted. Jeg mener det bør skje i løpet av våren, sier han til VG.

Stortingsrepresentant Jette F. Christensen representerer Arbeiderpartiet i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Overfor Aftenposten påpeker Kolbergs partikollega i kontrollkomiteen, Jette F. Christensen, at saken har fått nye aspekter siden komiteen la den til side. — Blant annet at nåværende ledelse i Telenor sier noe ganske annet enn den forrige ledelsen.

— Å komme til kjernen i saken er ikke så vanskelig. Har Telenor eller departementet vært, eller burde de vært, bevisste på mulig korrupsjon, og hva har de i så fall gjort for å stanse det. Bekymring gikk altså langt opp i Telenor-systemet mens dette foregikk. Det som har vært vanskelig, har vært å få frem fakta. Jeg forventer at alle som stiller på høring i kontrollkomiteen bidrar til å få fakta på bordet, sier Christensen til Aftenposten.

Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Bøe, Torstein

I går var Telenors styreleder på næringsminister Monica Mælands (H) kontor for å forlare seg om saken.— Det kom frem flere alvorlige alvorlige detaljer om saken, sa Mæland til Aftenposten.

Vimpelcom innrømmet korrupsjon

Det var i kvartalsrapporten til Vimpelcom som kom ut forrige uke, at det for første gang ble klart at Vimpelcom inngikk forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Les også

  1. Nye og alvorlige detaljer i korrupsjonsinnrømmelsen til Vimpelcom

  2. Telenor inn på teppet hos Mæland

  3. Lunder hevder han ble manipulert av egne ansatte