De verste boblene i historien
Finanskrisen som har preget verden de siste par årene ble utløst i det amerikanske boligmarkedet. 400 år tidligere var det tulipankrise i Nederland.
Les også:
Økonomiske kriser kommer og går. Likevel ser det ut til at de hver gang dukker opp helt uventet for økonomer, næringsliv og politikere, skriver danske business.dk i en oppsummering av verdenshistoriens verste bobler.
Den første boblen i oversikten fant sted i Nederland. Da de første tulipanene ble importert til landet, gikk blomsterhandlerne av skaftet. Spekulanter drev prisen i været.
Ifølge magasinet Forbes var prisen på én sjelden tulipanløk på et tidspunkt tilsvarende 12 sauer. Kort tid etter kollapset prisen fullstendig.
Slavehandel
Engelske investorer opplevde en boble i aksjene til The South Sea Company i 1720-årene. Selskapets hovednæring var slavehandel. Da selskapet la ut nye aksjer for å finansiere oppkjøpet av statsgjeld, var aksjekursen manipulert slik at kursen steg og ingen fikk selge aksjene de satt på, ifølge Forbes.
I løpet av et halvt år hoppet aksjekursen fra 128 pund til over 1000 pund. Da var selskapet verdt dobbelt så mye som all britisk landejord.
Så falt kursen dramatisk, fem renommerte banker gikk konkurs og investorer i hopetall tapte penger.
Isaac Newton var en av dem.
— Jeg kan beregne stjernenes bevegelser, men ikke menneskets galskap, skal han ha sagt i ettertid.
Spikret valuta
Tirsdag 29. oktober 1929 fikk kallenavnet «Black Tuesday». Oppfinnelsen av samlebåndet og tilstrømning til aksjemarkedet hadde skapt enorme formuer på New York-børsen.
Men denne tirsdagen var krakket et blodig faktum. J.P. Morgans triks fra 1907 ble forsøkt gjentatt, men virket bare som et blaff.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fallet fortsatte i nesten tre år. Først 25 år senere var Dow Jones-indeksen opp på tilsvarende nivå som før krakket.
Sørøst-Asia var åsted for neste, store boble. Thailand, som i realiteten var blakk, slapp fri sin valuta etter at den hadde vært spikret til dollar. Krisen spredte seg til andre forgjeldede land i regionen. Det internasjonale pengefondet (IMF) trådte til med et hjelpeprogram på 40 milliarder dollar for å unngå en global kollaps, ifølge business.dk.
IT og boliger
Mot slutten av 1990-tallet skulle alle på nett. Selskaper med uttrykk som Internett, teknologi og IT i forretningsplanen fikk låne penger, selv om de ikke hadde noe å tjene penger på. Raske kurshopp fristet for mange investorer inn i selskapene. Dot.com-boblen var et faktum.
Etter nok en aksjeopptur, var det nylig tid for krise igjen. Den foreløpig siste boblen ble utløst av at altfor mange amerikanere fikk altfor store boliglån til altfor lave renter.
Kompliserte spareprodukter solgt til folk flest i Europa og Nord-Amerika viste seg å inneholde risikoen for mange av disse lånene.
Men først året etter at signalene meldte seg, slo krisen inn i aksjemarkedene. Dow Jones-indeksen fikk sitt største fall på én dag 29. september 2007, da verdipapirene plutselig ble 1200 milliarder dollar mindre verdt.