1342 kroner i avgift pr. passasjer - noen høyere?
Naturvernorganisasjonene kappes om å lansere de høyeste flyavgiftene.
Naturvernforbundet foreslår en kraftig økt avgift på fly i forhold til regjeringens forslag til ny flypassasjeravgift. Foto: Nesvold, Jon Olav
Beslutningen om å innføre en ny flypassasjeravgift i Norge har vært ute på høring.
Mens flyselskapene og alle som har interesse av å stimulere reiser til, fra og i Norge i sine høringsuttalelser er samstemt negativ til forslaget, har naturvernorganisasjonene en helt annen vinkling.
De applauderer regjeringens forslag, men er rask til å understreke at de 80 kronene det er snakk om fra 1. april, bare må være en begynnelse.
De ser for seg en kraftig økning av avgiftsnivået, og vil også ha avgiftsbelastning ikke bare fra passasjerene.
LES OGSÅ:
Kritisert flyavgift under press
De vil også at flyselskapene skal betale avgift for alle setene som er tomme, for å inspirere til maksimal utnyttelse av flyene og færre avganger.
Har laget egen oversikt
Naturvernforbundet er den organisasjonen som har forslag om de høyeste passasjeravgiftene. Organisasjonen har utarbeidet en egen tabell hvor den laveste avgiften skal være på korte innlandsturer, som f.eks. mellom Svolvær og Bodø der avgiften bør være på 56 kroner.
Derifra går taksameteret raskere når avgiftsnivået skal bestemmes ut fra flylengde, og dette er organisasjonens eksempler:
- Fra Oslo til Tromsø skal det betales 145 kroner.
- Fra Oslo til Paris: 224 kroner
- Oslo–Las Palmas: 498 kroner
- Oslo–Los Angeles: 960 kroner
- Oslo–Cape Town er høyest med 1342 kroner.
LES OGSÅ:
Norwegian mener flyavgiften vil favorisere SAS og Widerøe
Lars Haltbrekken, leder av forbundet, mener at regjeringens forslag favoriserer de som reiser langt fordi avgiften Norge innfører bare gjelder reiser i og fra Norge. Som et minimum mener han at avgiften også må gjelde ankommende passasjerer.
Framtiden i våre hender foreslår gjennomsnitt
Han foreslår en kraftig økning av avgiftssatsene og vil ha en avgift som reflekterer fløyet distanse. Dette, mener han, vil være en mer rettferdig beregning fordi avgiften da mer vil gjenspeile de klimagassutslippene hver enkelt forårsaker. Dette støttes også av bl.a. Bellona.
Framtiden i våre hender skriver i høringssvaret at avgiften bør ligge høyere enn regjeringen foreslår og mener at et sted mellom 400 og 600 kroner i gjennomsnitt vil være et riktigere nivå.
LES OGSÅ:
Avinor: Flyavgiften vil flytte nye ruter til Sverige og Danmark
Leder for klima— og miljøavdelingen, Christoffer Ringnes Klyve, sier imidlertid til Aftenposten at også de legger Natuvernforbundets forslag til grunn. Klyve mener at en reise for eksempel mellom Oslo og Bangkok bør utløse en avgift på rundt 1000 kroner.
— Vi flyr mer enn vi burde, men den avgiften Regjeringen foreslår er for mange reisers vedkommende en veldig liten andel av billettkostnadene. Satsen gjenspeiler ikke de reelle miljøkostnadene, mener Klyve. Han mener at den foreslåtte avgiften på 80 kroner bare må være en start og at avgiften må økes betraktelig etter hvert.
Zero vil ikke kutte ut flyreiser
Miljøstiftelsen Zero mener at regjeringen må droppe kravet om at det skal betales avgift kun én gang selv om flyreisen omfatter flere enkeltflyvinger.
LES OGSÅ:
Flyreisende må betale ny flyavgift to ganger
Zero har imidlertid vært aktiv deltager i prosjektet om å ta i bruk biodrivstoff for norsk luftfart, og mener at avgiften bør differensieres slik at passasjerer på fly som har 50 prosent biodrivstoff i tankene også slipper unna med halv avgift.
— Zeros primære standpunkt til hvordan vi løser klimautfordringene er ikke at folk skal slutte å fly, men at luftfarten skal foregå uten utslipp, mener Zero.
Relevante artikler
Krever passajeravgift for tomme flyseter
Tyskland snur: Vil fjerne passasjeravgiften igjen
Flyselskapene raste mot den nye flyavgiften etter fjorårets budsjett. Slik ble resultatet.
Oslo-byrådet i brev til Stortinget: Regjeringen gir kollektivnæringen ekstraregning på 217 millioner kroner
Nesten alle vil handle mindre for å redde klimaet, men bare halvparten vil ofre reiser
Flypassasjeravgiften har ikke gitt dyrere billetter, men dårligere tilbud, sier flyselskapene