Økonomi

Østerrike lover at landet er trygt i vinter, mens nye detaljer om årets smittefest blir kjent

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz har erklært landet som en trygg turistdestinasjon til vinteren, til tross for det store smitteutbruddet tidligere i år.

Skistedet Ischgl i Østerrike, som i vinter ble et episenter for koronasmitte.
  • NTB-AFP

Østerrike og andre skidestinasjoner i Mellom-Europa ble en episenter for koronasmitte i vinter. I Norge og flere andre land kunne en stor andel av de smittede spores til skiturister som hadde tatt med seg viruset hjem.

I år er det derimot trygt, slår statsminister Sebastian Kurz fast.

– Vinterturismen i Østerrike blir organisert på en slik måte at det blir trygt, sier han til Bild.

Kurz innrømmer at det blir utfordrende, men at skistedene og utestedene som arrangerer afterski-festene som i år ble rene smittefester, har strenge krav å forholde seg til. Det betyr munnbindkrav og restriksjoner på antall gjester.

– Det er i privatlivet det er fare for smitte, på brylluper og familiefester. Det er mindre i skibakken og utendørs, sier Kurz.

Smittespredningen etterforskes

Samtidig fortsetter etterforskningen av vinterens smitteutbrudd for fullt. Påtalemyndigheten i Tyrol ønsker ikke å kommentere saken offentlig, men lekkede dokumenter forteller om mildt sagt sviktende smittehåndtering i mars.

Ett av de første tilfellene i Tyrol ble oppdaget da en bartender på baren Kitzloch i Ischgl testet positivt 7. mars. Dokumenter AFP har fått tak i viser at helsemyndighetene i Tyrol tok saken på alvor bak lukkede dører.

– Vi kan forvente mange smittetilfeller knyttet til baren, sa Anita Lucner-Hornischer i helsemyndighetene på et internt møte. Da PR-avdelingen hadde grepet inn og sendt ut en pressemelding timer seinere, ble hun sitert på noe helt annet.

– At viruset skal overføres til gjester i baren, er fra et medisinsk synspunkt usannsynlig, sa Lucner-Hornischer i pressemeldingen.

Kitzloch-baren var som mange andre utesteder i Ischgl på dette tidspunktet så fulle at bartenderne måtte blåse i fløyter for å få folkemengdene til å flytte seg når de skulle servere drikke.

Samtidig ble det arrangert leker der gjestene blant annet spyttet bordtennisballer i hverandres glass.

Ble advart tidlig i mars

Tidlig i mars advarte blant annet islandske myndigheter Tyrol om at en stor andel hjemvendte turister hadde testet positivt. Islandske myndigheter mente smitten stammet fra skistedene i Tyrol.

Dokumentene AFP har fått tilgang til, som er både eposter, meldinger og referat fra møter, viser at myndighetene i Tyrol la stor vekt på at to av turistene hadde uttalt at de kunne ha blitt smittet på flyet på vei hjem.

– Det vil være et viktig poeng for en pressemelding. Med det kan vi få Ischgl ut av skuddlinjen, skrev distriktshøvding Markus Maas i en epost.

Pressemeldingen som ble sendt ut 5. mars hadde overskriften «Islandske turister i Tyrol ble mest trolig smittet på flyet på vei hjem».

Noe som går igjen i de lekkede dokumentene, er at myndighetene legger vekt på at Tyrols rykte ikke må lide.

Maas, Ischgl-ordfører Werner Kurz og minst to andre personer i de lokale myndighetene etterforskes nå, mistenkt for enten bevisst eller ubevisst å ha satt folks liv og helse i fare gjennom feilinformasjon.

Les også

Han ble smittet i Østerrike og måtte på sykehus. Nå skal forskerne finne ut hvorfor akkurat han ble så syk.

Les også

Nesten halvparten av norsk koronasmitte kommer fra Østerrike. Etterforskningen pekte raskt mot en bartender med norsk navn.