Equinor og Telenor nekter ansatte å ta ut bonuspoeng på privatreiser

Equinor og Telenor er blant selskapene som nekter ansatte bonuspoeng på private reiser.

  • og NTB

1. januar ble det innført nye innrapporteringsregler for bruk av bonuspoeng.

Når man samler bonuspoeng på jobbreiser, men så bruker disse poengene privat, utløser det nemlig skatteplikt. Frem til nå har det vært den enkelte arbeidstagers ansvar å føre opp verdien av reisen i skattemeldingen og skatte av den.

Men fra nyttår ble det i stedet arbeidsgivers ansvar å rapportere og trekke skatt for private reiser betalt med poeng fra jobbturer.

De nye reglene er blitt kritisert fra flere hold. Kritikken går først og fremst ut på at det er umulig for arbeidsgivere å holde styr på hvordan ansatte bruker sine bonuspoeng, og hvor disse poengene kommer fra.

Nåvelger stadig flere selskaper å omgå byråkratiet med innberetning ved å nekte de ansatte bonuspoeng på private reiser, sier sjef Bernt Roger Eliassen i reisebyråkonsernet BCD Travels, til Dagens Næringsliv.

– Jeg vil anslå at 70 til 80 prosent av bedriftskundene vi har snakket med så langt har valgt å forby privat bruk av bonuspoeng opptjent på jobbreiser, sier han.

Les også

Les også: Flyselskap fikk datatrøbbel: Solgte luksusbilletter til spottpris

Equinor og Telenor, som til sammen har 40.000 ansatte, er blant selskapene som har innført en slik regel for sine ansatte.

– Det er den enkelte ansatte som har ansvar for å holde oversikt over egne bonuspoeng og sikre at de ikke tar ut bonuspoeng opptjent på forretningsreise, til private formål, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Equinor.