Økonomi

I år har det i realiteten vært gratis å låne penger i banken. Slik blir det i årene fremover.

I år har det i realiteten vært gratis å låne penger i banken. Sterke globale krefter sørger for å holde rentene svært lave også i årene som kommer. Øyvind Fjukmoen og Hilde Knapstad har nettopp tatt et steg oppover i boligmarkedet.

Øyvind Fjukmoen og Hilde Knapstad kjøpte halvparten av en tomannsbolig på Bekkestua for tre uker siden og håper å få solgt sin loftsleilighet i Oslo sentrum før julaften. Foto: Signe Dons

  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist

– Med lave renter må det jo være bra å kjøpe nå, sier Hilde Knapstad.

Sammen med mannen Øyvind Fjukmoen har hun nettopp kjøpt halvparten av en tomannsbolig på Bekkestua i Bærum.

Nå håper de at det skal gå smertefritt å selge loftsleiligheten i Oslo sentrum.

– Da vi kjøpte på Bekkestua, tenkte vi litt på at rentene kan øke fremover. Derfor valgte vi å ta opp mindre i lån enn det vi kunne ha fått fra banken, forteller Fjukmoen.

Torsdag vil Fjukmoen få vite mer om renten fremover. Da er det rentemøte i Norges Bank. Banken legger også frem nye prognoser for økonomien og styringsrenten frem til 2020.

Alle som følger med på slikt, venter at styringsrenten blir holdt uendret på 0,5 prosent. Det har også banken selv signalisert klart og tydelig.

En norsk økonomi med press i dampkjelen og et langvarig unormalt lavt rentenivå er skummelt. For mange bygger opp for mye gjeld.

Les hele saken med abonnement