Økonomi

Polet får ha åpent på pinseaften - men holder stengt i år

Til helgen vil Vinmonopolet for aller siste gang holde stengt en pinseaften.

Musserende er firstende drikke 17. mai. Bare om å gjøre å rekke polet før det stenger...
 • Are Møster Ottesen
  Are Møster Ottesen
  Journalist

I år kommer 17. mai direkte i forlengelse av pinsen og gjør at polet er stengt ekstra mange dager på rad.

— Tror du folk flest har fått det med seg?

— Nei. Selv om mange er vant til at vi holder lukket pinseaften, tror jeg også mange glemmer det, eller ikke vet, og de vil nok bli både overrasket og skuffet når de kommer til stengte dører lørdag, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Kombinasjonen pinse-17. mai er uvanlig, medgir pressesjefen, men at polet er stengt fire dager i strekk skjer hvert år i påsken, så det i seg selv er ikke så spesielt.

Samtidig er dette den siste pinsen med lørdagsstengt, opplyser han. Det har lenge vært politisk enighet om en oppmykning av alkoholpolitikken og nå har Stortinget gjort nødvendige lovendringer slik at Vinmonopolet for fremtiden kan holde åpent nyttårsaften, påskeaften og pinseaften – dager da de tradisjonelt har måttet stenge.

Etter at avtalene med Vinmonopolets egne fagforeninger nå også er i boks, vil den nye ordningen tre i kraft fra august i år.

Men det betyr altså at årets pinseaften vil være like stengt som den alltid har vært, og at de som vil sikre seg noen edle dråper til 17. maifeiringen, må gjøre dette senest fredag.

- Regner dere med kaos i butikkene fredag?

— Bare koselig kaos. Vi har masse folk på jobb så selv om vi venter mye folk og liv og røre, kommer det ikke til å bli de lange køene.

- Men dere regner vel med en god økning i omsetningen?

— Salget går alltid opp til 17. mai og nå da det er pinse i tillegg venter vi en voldsom økning. En vanlig uke selger vi på landsbasis 1,4 millioner vareliter – vin, brennevin og sterkøl. Nå i uke 19 kommer salget til å være 2-2,1 millioner vareliter, det vil si nærmere 50 prosent økning målt mot en normaluke. Og fredagen kommer til å bli svært hektisk. Da regner vi med å selge opp til det femdobbelte av hva vi pleier på en vanlig dag.

- Er det noe som er spesielt etterspurt?

— Musserende. Det går det mye av fra nå og frem til slutten av juni. Folk vil gjerne ha sprudlende drikke til anledninger som 17. mai, skoleavslutninger og bryllup – noe det er mye av på denne tiden.

- Kan dere risikere å gå tomme for noe?

— Vi har opplevd dette før og er vant til å ta høyde for stor etterspørsel av enkelte varer. Men de som er ute etter noe helt spesielt, bør ikke vente med innkjøpet til helt på tampen fredag.

- Når er det?

— Siste frist er klokken 18.00. Da stenger vi dørene.

Les også:

 1. Les også

  Årets 17. maiguide til bobler, dyr og billig vin

 2. Les også

  17. mai-været: - I verste fall kan vi få to-tre grader