Økonomi

Hvorfor er det oppstyr rundt den nye sjefen for oljefondet? Her er en rask oversikt

Det er helt greit å ikke få med seg alt. Dette handler saken om oljefondets nye sjef egentlig om.

26. mars ble Nicolai Tangen presentert som oljefondets nye sjef. Her med avtroppende sjef Yngve Slyngstad. I ettertid har det stormet rundt ansettelsen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 • Anders Veberg
  Kulturjournalist

Du har kanskje fått med deg oppstyret rundt den påtroppende sjefen for oljefondet. Du har kanskje også falt av.

Her er det viktigste om oljefondets nye sjef, «drømmeseminaret» i USA og den styrtrike investoren Nicolai Tangen (53).

Mangemilliardæren, filantropen og kunsthistorikeren Nicolai Tangen. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

1. Først av alt: hvem er Nicolai Tangen?

Tangen er en mangemilliardær fra Kristiansand.

Ifølge VGs omfattende profil er han både kunsthistoriker og filantrop, men også veldig flink til å tjene penger. Han flyttet til London med to tomme hender i 1992 og begynte med finans.

I 2005 startet han sitt eget hedgefond, AKO Capital. Et hedgefond skiller seg fra andre fond ved at det kan bruke flere metoder.

AKO capital forvalter nær 180 milliarder kroner, og Tangen har en personlig formue på 7–8 milliarder kroner.

24. mars ble han ansatt som ny sjef for Statens pensjonsfond utland, kjent som oljefondet. Det ble kjent 26. mars. Så kom saken om «drømmeseminaret» i USA.

Les også

Vennenes historier om Nicolai Tangen: «Skjønte at han lå flere hoder foran oss andre»

Les også

Vi intervjuet Tangen før alt skjedde. Han vil ha 100 prosent arveavgift. Men bare for egne barn.

2. Hvordan startet oppstyret?

18. april publiserte VG artikkelen «Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse».

I november i fjor arrangerte Tangen et seminar i Philadelphia i USA. Det kostet nærmere 27 millioner kroner, ifølge E24. Seminaret Back to University var en helg som handlet om internasjonal økonomi, overnatting på Hilton-hotell og intimkonsert med artisten Sting.

Tangen spanderte hele eller deler av reise og opphold for deltagerne. På gjestelisten var flere mektige mennesker:

 • Yngve Slyngstad: Avtroppende sjef for oljefondet
 • Torbjørn Røe Isaksen: Arbeidsminister, daværende næringsminister
 • Kristin Skogen Lund: Schibsted-konsernsjef
 • Fredrik Sejersted: Regjeringsadvokat

Tangen regnet med at turen ville bli kjent og sier at det var et privat arrangement.

Oppstyret rundt Nicolai Tangen handler ikke bare om en festhelg i Philadelphia. Den handler også om skatteparadiser på Cayman-øyene. Foto: Marvin Halleraker

3. Så, hva er problemet?

Det er flere grunner til at seminaret vekker oppsikt:

Turen var ikke kjent, og deltagerne hadde fått beskjed om ikke å snakke om turen. Røe Isaksen hadde heller ikke oppført seminaret i kalenderen sin.

Det er uklart om gjestene var der som privatpersoner eller på grunn av jobben sin. Fredrik Sejersted, en venn av Tangen, sier at han var der privat, men ble oppført som regjeringsadvokat i programmet. Slyngstad og Røe Isaksen sier at de var der på jobb.

Påspandert privatfly, et stjernelag av foredragsholdere, lekre måltider og eksklusive konserter kan få hvem som helst til å heve øyenbrynene. Timingen vekker også oppsikt siden det bare var noen måneder mellom seminaret og Tangens ansettelse som sjef for Oljefondet.

4. Har noen gjort noe ulovlig?

Dette handler om mer enn et dyrt seminar. Juseksperter mener at Norges Bank brøt loven da de ansatte Tangen. Navnet hans dukket ikke opp i den offentlige søkelisten før dagen før ansettelsen.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener det er ulovlig, ifølge Dagens Næringsliv.

I tillegg har Tangen blant annet brukt såkalte skatteparadiser aktivt for å tjene penger, ifølge NRK. Mens Norges Bank presiserer at dette kan gjøres for å unngå dobbeltbeskatning, mener andre at det er kritikkverdig.

Dette handler også om Tangens formue og hvilke bindinger og interesser som blir med ham inn i den nye jobben. Tangens sparebinge, som er organisert som en såkalt trust, skal avvikles og pengene skal overføres til en stiftelse kalt AKO Foundation. Men han får likevel beholde en eierandel, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også

Kjetil B. Alstadheim: Det er ikke seminaret og konserten med Sting som er problemet for Nicolai Tangen nå. Det er pengene.

Sentralbanksjef Øystein Olsen må svare på mange vanskelige spørsmål om ansettelsen av Nicolai Tangen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

5. Har seminaret noe å si for at Tangen ble sjef for oljefondet?

Det er ikke kommet frem noe som beviser en sammenheng mellom seminaret og ansettelsen. Invitasjonene ble sendt ut i mai 2018, før Slyngstad ga seg som sjef for oljefondet.

I januar sendte Tangen en e-post til Yngve Slyngstad, ifølge Dagens Næringsliv. Tangen spør hva som skal til i en jobb som sjef for oljefondet, og hva den innebærer av muligheter og politiske føringer.

Da hadde Norges Bank utlyst stillingen som oljefondssjef, og Tangen hadde allerede møtt hodejegere angående jobben. Det vekker oppsikt.

Slyngstad svarte aldri på e-posten, og Tangen påpeker at han hadde klarert med Norges Bank at det var OK å forberede seg på et intervju på den måten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser at Slyngstad var involvert i å ansette Tangen.

Flere av deltagerne på seminaret, som kjente Tangen privat, var også referanser for Tangen da han søkte på jobben som oljefondssjef, ifølge VG.

6. Hvorfor er denne saken viktig?

Medieoppslagene om Tangen de siste par ukene handler i liten grad om hvor kvalifisert Tangen er til å forvalte Oljefondet. Aftenpostens kommentator Christina Pletten skriver at dette handler om at oljefondet er våre felles sparepenger, som gir Norge stor påvirkningskraft. Derfor er det vår rett og vårt ansvar å være sikre på at det forvaltes forsvarlig. Da må også toppsjefen granskes.

«Det innebærer blant annet at toppsjefen holder sin sti ren, ikke har interessekonflikter, og kan være en troverdig og tillitvekkende frontfigur for fondet. Dette er ikke bare ytre staffasje, men en sentral del av jobben», skriver Pletten.

Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, trekker frem at det fortsatt ikke er avklart hva som skjer med Tangens formue når han tar over ansvaret for fondet.

Les også

Her er hele kommentaren til Christina Pletten: Det er ikke «misunnelig» og «smålig» å stille kritiske spørsmål om Nicolai Tangen

7. Hva skjer nå?

Representantskapet i Norges Bank skal diskutere ansettelsen av Tangen. Representantskapet er utnevnt av Stortinget for å føre tilsyn med driften av Norges Bank.

Da skal sentralbanksjef Øystein Olsen svare på 26 spørsmål om ansettelsen. De handler ikke så mye om hva som skjedde på seminaret, men om Tangens bindinger, økonomi og eierinteresser. Også skatteparadisene blir et tema. Du finner hele listen over spørsmål hos Norges Bank.

Torbjørn Røe Isaksen har innrømmet feil og tilbydd seg å betale for reisen selv. Det samme har Yngve Slyngstad gjort.

Men hvem får regningen? Fellesskapet kan ende opp med å betale en del. VG skriver at seminaret vil koste minst 120.000 skattekroner.

Nå fortsetter arbeidet med å kartlegge Tangen og hans interessekonflikter. Flere professorer har tatt til orde for at Nicolai Tangen og Norges Bank bør kunne dokumentere at han ikke har interessekonflikter som sjef for Oljefondet, skriver E24.

 1. Les også

  Topper i Kulturdepartementet takket ja til «veldig spesiell kunstmiddag» på Nicolai Tangens regning

 2. Les også

  Det er feil at Tangens forretningsdrift ikke ble vurdert av hovedstyret i Norges Bank | Egil Matsen, medlem av ansettelsesutvalget i Norges Bank

Les mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Norges Bank
 3. Hedgefond
 4. Øystein Olsen
 5. Næringsliv
 6. Statens pensjonsfond utland
 7. Oljefondet

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Oljefondets nye sjef: – Jeg verken kan eller vil utøve min eierrolle

 2. ØKONOMI

  Norges Banks representantskap sender historisk brev til Stortinget

 3. ØKONOMI

  Fra Sting-konsert til Stortinget: Dette må du vite for å henge med i Nicolai Tangen-saken

 4. KOMMENTAR

  Fra Caymanøyene til Bankplassen (og hjem igjen) | Kjetil B. Alstadheim

 5. POLITIKK

  Sentralbanksjefen må stå skolerett i Stortinget

 6. ØKONOMI

  Her har Tangens suksessfond satt pengene