Fortsatt vekst i grensehandelen

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 8,3 prosent det siste året. – Nå må politikerne våkne, mener norsk dagligvarebransje.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Det viser tall fra andre kvartal i fjor, til og med første kvartal i år. Nordmenn handlet for 16,3 milliarder kroner i denne perioden. Dette er 1,25 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til tross for at grensehandelen øker i kroner, holder antall grensehandelsturer seg stabilt.

Det ble gjennomført 8,6 millioner dagsturer, som er om lag det samme som i den forrige firekvartalersperioden. Gjennomsnittlig handlebeløp per tur økte fra 1.735 kroner til 1.889 kroner.

– Nå må politikerne våkne, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

– Det er bare å gratulere svenskene med nok en salgsrekord til nordmenn. Grensehandelen vokste fire ganger så raskt som handelen i norske butikker i 2018. Hamstringen i utlandet er en stille protest fra nordmenn flest mot et skyhøyt avgiftsnivå, sier han.

– Det går ut over både folkehelsen og norsk næringsliv. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser, slår Andersen fast.