Økonomi

Boligprisene fortsetter oppover

På ett år har boligprisene steget med 7,8 prosent.

Boligprisene fortsetter oppover, melder eiendomsbransjen.
  • Ida De Rosa

Prisene faller fra forrige måned, men korrigert for sesongvariasjoner har eiendomsprisene steget med 0,8 prosent.

I løpet av ett år har prisene steget med hele 7,8 prosent.

Det viser den månedlige boligprisstatistikken fra eiendomsmeglerbransjen. Tallene ble presentert onsdag formiddag og er utarbeidet av Pöyry for Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no.

— Juli er en måned preget av ferietid. Det gir noe lavere priser enn i juni, men med en høy sesongjustert prisstigning. Dette skyldes de gode rammebetingelsene i norsk økonomi, sa nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Forventet stabilisering

I juni antok EFF at prisveksten var tatt ut for resten av året.

Les også

- Boligprisene opp 4-6 prosent i år

— Vi forventer nå at prisveksten er tatt ut i inneværende år, sa Laugen da.Han mente at det kunne være igjen en 1- 1,5 prosents prisvekst resten av året, men at prisutviklingen vil følge sesongene som normalt.

Tallene for juli viser at dette ikke er sikkert, siden prisene for denne måneden har steget mer enn normalt.

Leiligheter drar opp

Det er leiligheter som drar prisene oppover. Mens prisen på leiligheter stiger med med 0,9 prosent fra juni (ikke sesongjustert tall), faller eneboligprisene med 4,7 prosent.

- Dette skyldes betydelig aktivitet i leilighetsmarkedet om sommeren, mens eneboligmarkedet er veldig stille, sa Laugen på pressekonferansen onsdag.

Omsetningen av boliger gikk som ventet tregere enn vanlig i ferien. Det var 40 prosent lavere omsetning i juli enn i juni, og omtrent likt med juli i fjor. Men hittil i år har omsetningen vært rekordhøy, opplyser Laugen.

Drammen prisledende

Områdene som de siste tre årene har steget mest, er Drammen og Stavanger med en vekst på henholdsvis 36,2 og 35,7 prosent.

Også juli-tallene viser at Drammen er byen hvor prisene vokser raskest. På årets syv første måneder har prisene steget med 11 prosent fra samme periode i fjor.I Oslo har prisene steget med 7 prosent.

Les også

I denne kommunen blir bygge- planer behandlet rekordkjapt

Spår boligboble

Les også

Her går boligbyggingen på høygir

Det norske boligmarkedet har vært i kraftig vekst de siste årene. Sammenliknet med samme tid i fjor, har prisene steget med 6,4 prosent totalt for hele landet.Fra juni 2009 til juni 2012 steg norske boligpriser med 27,0 prosent.

Flere eksperter advarer nå om at det norske boligmarkedet er en potensiell boble.

De siste 20 årene har prisene på norske boliger steget med 417 prosent, ifølge tall fra EFF.

Les også

  1. Prisboom på de minste leilighetene

  2. Internasjonale eksperter spår at den norske eiendomsboblen sprekker

  3. Strengere låneregler - usynlig effekt