Økonomi

EUs lønnsgap betyr at kvinner jobber gratis fra 4. november

Den store lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i EU betyr i prinsippet at kvinner slutter å få betalt for arbeidet sitt i november, sammenlignet med menn.

Illustrasjonsbilde. Representanter for ulike yrker viste frem lønnsforskjellene mellom menn og kvinner i flere ulike yrker i Berlin i mars i år. REUTERS/Oliver Barth

 • NTB-DPA

I en ny rapport fra EU-kommisjonen torsdag kommer det frem at kvinner i gjennomsnitt tjener 16 prosent mindre enn menn. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn i fjor.

– Det er 60 år siden likelønnsprinsippet ble skrevet inn i EU-traktatene, og likevel ser kvinner over hele Europa fortsatt ikke at loven samsvarer med virkeligheten i deres daglige liv, sier EU-kommisjonærene Vera Jourova, Marianne Thyssen og Frans Timmermans i en uttalelse.

– Selv om vi har tatt noen skritt i riktig retning de siste fem årene, må mer gjøres og raskere. Innbyggerne våre forventer at vi skal gjøre det bedre, sier de.

Påtroppende kommisjonspresident Ursula von der Leyen, som blir den første kvinnen til å lede kommisjonen, har lovet å innføre en lov som gir innsyn i lønnsnivået i EU i løpet av hennes første 100 dager i vervet.

Det, i tillegg til EUs nye regler om å gjøre det enklere for menn og kvinner å likt dele ansvaret om barnas omsorg, skal «hjelpe oss å takle de viktigste årsakene til kjønnslønnsgapet», sier kommisjonærene.

Von der Leyen hadde opprinnelig satt sammen et kjønnsbalansert team av toppembetsmenn fra hvert medlemsland, men tre av hennes nominerte ble avvist av EU-parlamentet. Det ser nå ut som hun ikke vil oppnå målet sitt om kjønnsbalanse.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. EU
 2. Ursula von der Leyen

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  EU setter av 100 milliarder euro til å hjelpe bedrifter og ansatte

 2. KOMMENTAR

  EUs nye sjef vil ruste Europa til en kamp mot giganter. Det haster.

 3. VERDEN

  NATO-sjefen bor i herskapshus. EU-sjefen flytter på hybel.

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Løfterik månelanding fra EU

 5. VERDEN

  EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute

 6. VERDEN

  Nesten 67 milliarder samlet inn i EUs koronakampanje