Økonomi

Tonnevis med salt fjernes fra brød og kjøttdeig

Alle de store dagligvarekjedene fjerner salt fra sine kjøttdeigprodukter på oppdrag fra Helseministeren.

SCC-AIPub-Escenic-AFP000147778blav.jpg
  • Marita E. Valvik
  • Knut- Erik Mikalsen

Helseminister Bent Høie (H) har hatt et møte med flere av leverandørene og matkjedene i Norge. De fikk beskjed om å gjøre noen store grep på saltinnholdet i maten.

Les også: Ica-butikker kan bli Kiwi og Spar

Flere tiltak ble lansert på møtet, og alle er innkalt til nytt møte i neste uke. Før den tid har både Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi og Meny, Coop og Rema 1000 valgt å kutte hardt i sitt saltforbruk.

Kjøttdeig er versting

Norgesgruppen fjerner totalt 90 tonn salt i sine kjøttdeiger og andre deigprodukter. Dette gjelder kjedens egne merkevarer som selges i Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak på 5 gram salt. I dag regner man med at nordmenn får i seg dobbelt så mye.

— Kjøttdeig alene bidrar til at saltforbruket er så høyt som det er. Beregninger fra matforskningsinstituttet Nofima viser at kjøttprodukter gir et saltinntak på mellom 1,7 og 2,4 gram pr. dag, skriver Norgesgruppen i sin pressemelding.

— Vi har redusert saltinnholdet i blant annet brød med 15 prosent, men må ha med oss resten av bransjen. Vi ser at smaken blir annerledes, og det blir vanskelig for forbrukerne å forholde seg til, sier kategoridirektør Rune Spikseth i Norgesgruppen under et seminar tirsdag formiddag.

Han forteller at de nå jobber aktivt i flere kategorier for å gjøre produktene sunnere. Samtidig forsøker de å gjøre andre produkter med mindre salt mer tilgjengelig i butikkene.

Kiwi opplyser at kjeden nå skal satse mer på sunnhet og vil oppgradere alle butikkene for å hjelpe folk med å ta bedre valg.

— Vii skal satse mer på frukt og grønt. 70 prosent av folks helse er hva du spiser, 30 prosent avgjøres av trening. vi skal hjelpe folk å ta riktige valg, både i utvalget og gjennom sunne oppskrifter, sier Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy.

Les også:

Les også

Slik bruker du mindre salt

Coop kutter salt i brød også

— Potensialet for saltkutt er enormt dersom resten av bransjen følger etter, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen.

Coop har allerede planer om å kutte sitt saltforbruk, og regner med at de kan kutte 20 tonn salt. De halverer saltinnholdet i sine kjøttdeigprodukter. Coop endrer saltinnholdet i sine produkter fra neste uke.

— Vi halverer saltinnholdet i alle kjøtt- og karbonadedeiger under egne merker. Det gjelder deig av svin, lam, kalv, stofre og kylling, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

Hun legger til at bearbeidede kjøttvarer er en av verstingene når det gjelder folks inntak av salt.

-Vi er særlig opptatt av at folks hverdagsmat skal være så sunn som mulig. Derfor er vi opptatt av å redusere saltet nettopp her, sier Paus.

De vil også se på saltinnholdet i andre produkter og målet er at det skal ned på nøkkelhullsnivå og enda mer der det er teknisk mulig.

-Det gjelder blant annet brød, sier Paus.

Rema lanserer ny kjøttdeig

Rema 1000 følger de andre, og direktør kommunikasjon og samfunnskontakt Mette Fossum Beyer sier til Aftenposten at kjøttdeig uten salt og vann kommer:

— Dette produktet er jo på markedet allerede og er å finne i våre butikker. Vi kommer til å lansere vår egen kjøttdeig uten tilsatt salt og vann i nærmeste framtid. Vi har over flere år jobbet med å redusere saltmengden i våre bearbeidede kjøttprodukter og skal innen utgangen av 2016 ha redusert mengden med 30 prosent. Det er bransjens mest ambisiøse mål. Vi har i tillegg redusert både salt og sukkerinnholdet i både tacokrydder og annet tilbehør betraktelig slik at totalinntaket av salt skal bli mindre, sier hun.

Helseministeren følger med

Helseministeren følger opp med nytt møte til uken for å høre hva kjedene og matprodusentene nå gjør.

Det skal utarbeidet en avtale med alle partene i matbransjen som skal legge føringer for hvordan saltinnholdet, sukker og fett skal reduseres.

Les også

  1. Du kan salt-avvennes

  2. Vi salter oss syke