Silje (20) har allerede tjent 20.000 pensjonskroner

Silje Kristoffersen Jahren bruker deler av sommeren til å jobbe, i likhet med syv av ti ungdom. Det gir henne ikke bare lønn og nyttig erfaring, men også opptjente pensjonskroner.

Silje Kristoffersen Jahren forteller Sabine og Horst Schittenhelm fra Tyskland om stavkirken på Norsk Folkemuseum.
  • Frøydis Braathen

Silje Kristoffersen Jahren står i en helgestakk fra Hallingdal og småfryser litt i regnet utenfor stavkirken på Norsk Folkemuseum. Denne torsdagen i midten av juni er relativt rolig, men det kommer likevel en jevn strøm av turister som vil oppleve litt norsk historie.

Dette er Jahrens tredje sommer som formidler på det populære museet på Bygdøy i Oslo. Før hennes første sommer ved museet, jobbet Jahren på en kafé ved siden av skolen og om i sommerferien. Hun trekker frem erfaring på CV-en, egen utvikling, og selvfølgelig lønn, som fordelene med å ha en sommerjobb. At hun i tillegg tjener opp pensjon, visste hun ikke.

— Selv om det er lenge til jeg blir pensjonist, er det fint å vite at alt arbeid jeg gjør nå vil gi gevinst senere, sier Jahren.

181 kr. pr. tusenlapp

For hver tusenlapp hun tjener, setter staten av 181 kroner til hennes fremtidige pensjon. Inkludert det hun kommer til å tjene de neste ukene, vil «pensjonskontoen» hennes i folketrygden ha vokst med rundt 20.000 kroner.

Pensjon er kanskje ikke det du tenker mest på når du søker sommerjobb i tenårene. Likevel er ungdommer som leverer avisen eller er «ryddegutt» i en bedrift allerede godt i gang med sparingen til sin egen pensjonstilværelse. All lønnsinntekt du har fra du er 13 år gir pensjonsopptjening i folketrygden.

Syv av ti har sommerjobb

De to siste årene har Silje Kristoffersen Jahren valgt å jobbe mye om sommeren, og heller konsentrere seg om skole og studier resten av året.

— Det jeg tjener om sommeren bruker jeg til ting jeg trenger ut over studieåret, forteller Jahren.

Hun er ikke alene blant unge under utdanning om å benytte seg av en lang sommer til å tjene penger. I en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB sier syv av ti norske unge (15-29 år) at de skal ha sommerjobb. Det er flest jenter som skal ha sommerjobb, så mange som åtte av ti. Blant guttene er det seks av ti som svarer at de skal jobbe i sommer.

Forventer å tjene 24.000 kroner

I snitt forventer respondentene å tjene nærmere 24.000 kroner i sommer. Et slikt opptjent beløp gir i tillegg 4344 fremtidige pensjonskroner fra folketrygden.

Det er veldig positivt at så mange ønsker å ta seg en sommerjobb, synes Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

— Det å tjene egne penger er god læring, fordi du forstår at det ligger arbeid bak hver krone du bruker. I tillegg får du arbeidserfaringen, samt tjener opp til fremtiden, sier Sandmæl.

Belønner tidlig arbeid

På samme måte som pensjonsreformen belønner folk som står lenge i arbeid, belønner den dem som starter tidlig, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

— Tjener du opp mot frikortgrensen i løpet av en sommer, gir det over 9000 kroner ekstra til pengesekken du skal leve av senere. Tjener du 50.000 kroner i fem år, har du plutselig økt pensjonsformuen din med 45.000 kroner, sier Dyre Haug.

- Sørg for skriftlig arbeidsavtale

Det stilles imidlertid noen krav for at du skal få pensjonsopptjening. Det er for eksempel ikke mulig for foreldre å innberette barnas sommerjobb i hagen til skatteetaten, med mindre det blir gjort gjennom en bedrift, forteller Knut Dyre Haug i Storebrand.

– Sørg for at du har en skriftlig arbeidsavtale. En slik avtale skal blant annet inneholde opplysninger om arbeidstid, hva du skal ha i lønn, oppsigelsestid og andre betingelser. Forsikre deg om at det du tjener blir rapportert, og ta kontakt med skatteetaten for å få tilsendt skattekort eller frikort, sier Haug.

Vil du holde deg oppdatert innen økonomi? Følg Aftenposten Økonomi på Facebook og Twitter.