Økonomi

Gikk konkurs i 2017. Nå vil det 53 år gamle konsernet på børs igjen.

TRONDHEIM (Adresseavisen): Selskapet vil ha tilgang til mer penger for å finansiere videre vekst.

Avispapirfabrikken på Fiborgtangen i Levanger i Trøndelag ble etablert i 1966. Norske Skog-konsernet gikk konkurs for halvannet år siden. Etter at det gjenoppståtte selskapet i mai leverte milliardresultat for første driftsår etter konkursen, ønsker de nye eierne nå en børsnotering. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

 • Espen Rasmussen

Norske Skog AS varsler onsdag at de har startet en prosess med tanke på notering av aksjene på Oslo Børs. Selskapet skriver i en melding at det forventes å skje gjennom et åpent tilbud av aksjer i Norge, samt en rettet emisjon mot profesjonelle investorer i utlandet.

Nyheten kommer bare tre måneder etter at Niels Petter Wright trakk seg som konsernsjef i selskapet, etter uenighet med styret om driften av selskapet.

Ambisjoner etter konkurs

– Norske Skogs eier anser at en notering vil etablere en viktig plattform for fremtidig utvikling. Vi har hatt en sterk kontantstrøm til tross for fallende etterspørsel etter papirprodukter. Tilgang til kapitalmarkedet vil bidra til flere muligheter for å finansiere ytterligere vekst fremover, skriver konsernsjef og styreleder Sven Ombudstvedt i meldingen.

Papirkonsernet gjenoppsto i 2018 med nye eiere, etter at det gamle morselskapet Norske Skogindustrier ASA ble slått konkurs i desember året før. Det var det britiskbaserte investeringsselskapet Oceanwood som tvang frem konkursen i det gjeldstyngede konsernet, etter at de tok kontroll over selskapets pantsikrede gjeld. Etter konkursen ble det satt i gang en auksjonsprosess for å selge konsernets syv papirfabrikker, der Oceanwood fikk kontroll over fabrikkene med et bud på 2,3 milliarder kroner.

Skogn er størst

Selskapets fabrikk på Skogn er Norges største produsent av avispapir. På sine syv fabrikker i Europa og Australia har selskapet rundt 2400 ansatte og en samlet omsetning på 12,6 milliarder i 2018.

Prosessen med salg av aksjer og børsnoteringen er forventet gjennomført i løpet av andre halvår i år.

– Tilgang til kapitalmarkedet vil bidra til flere muligheter for å finansiere ytterligere vekst fremover. Vår langsiktige strategi er fortsatt å forbedre kjernevirksomheten, konvertere deler av papirmaskinene og diversifisere innen bioenergi, fiber og biokjemikaliemarkedene, skriver konsernsjefen.

Les mer om

 1. Norske Skog
 2. Børsnotering

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Røkke har gått fra 2 til 12 milliarder kroner i fornybar-verdier i år

 2. ØKONOMI

  Norwegians skjebnedag: Overveldende aksjonærflertall for krisepakken

 3. ØKONOMI

  Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

 4. ØKONOMI

  Kahoot henter 1,98 milliarder kroner fra japanske Softbank

 5. ØKONOMI

  Lavere omsetningsvekst enn ventet for Orkla

 6. ØKONOMI

  Sportskjempe konkurs: Skylder 1,1 milliarder kroner