Økonomi

Tine investerer 800 millioner i Irland – 430 ansatte må gå i Norge

Tine investerer 800 millioner i Irland, mens 430 norske ansatte må gå. Ledelsen sier årsaken er kutt av eksportstøtten for ost, skriver Klassekampen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Meierikonsernet skal spare inn en milliard kroner i Norge og kutte 10 prosent av de ansatte. Det vil skje innen utgangen av 2021.

Årsaken er ifølge ledelsen Stortingets vedtak om å fase ut eksportstøtten for ost, etter at Verdens handelsorganisasjon (WTO) gikk inn for å fase ut all bruk av eksportstøtte for landbruksvarer.

Derfor skal et nytt meieri i den irske byen Cork produsere Jarlsberg-ost til det amerikanske markedet.

Konsernsjef Gunnar Hovland sier i en pressemelding at ingen deler av virksomheten vil skjermes, og erkjenner at det kan bli lagt ned meierier. Han sier videre at det pågår samtaler med tillitsvalgte i konsernet om hvordan man best kan gjennomføre kuttene.

– Vi ønsker så langt det lar seg gjøre å redusere antall årsverk gjennom naturlig avgang, men kan samtidig ikke love at dette vil kunne skje uten oppsigelser, sier pressevakt Bjørn Malm i Tine til Klassekampen.

Samtidig skal melkeproduksjonen også reduseres. Malm sier nordmenn i 2019 drakk nesten 300 millioner liter mindre Tine-melk enn i 1994. Flere av Tines meieriprodukter vil tas av markedet, mens flere nye vil etableres.

– I tillegg til andre drikker, er endrede matvaner også en årsak til nedgangen. Men vi jobber hardt og har et stort håp om å kunne snu trenden, sier Malm.

 1. Les også

  Tine slutter med sekstimers arbeidsdag

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Tine må spare inn én milliard – over hundre ansatte kan miste jobben

 2. ØKONOMI

  Sparebank1 Nord-Norge stenger over halvparten av kontorene sine

 3. ØKONOMI

  Garderobemannen er konkurs – jobber med å etablere videre drift

 4. ØKONOMI

  Equinors utslippskutt gir ingen klimaeffekt uten hjelp fra EU

 5. ØKONOMI

  Norwegian-smell på 3,3 milliarder kroner

 6. ØKONOMI

  Oslo Børs holdt seg på bunnen tirsdag