Google og Apple risikerer gigantiske bøter

Googles arbeidende styreleder Eric Schmidt var denne uken i Brussel for å møte Joaquín Almunia, EUs konkurransekommisjonær. Tema for møtet skal ha vært EUs etterforskning av Google.

Eric Schmidt, arbeidende styreformann i Google, var denne uken i samtaler med EU.

Flere medier, blant andre The Guardian, melder at det kan tyde på at søkegiganten vil bli anklaget for å ha misbrukt sin dominerende stilling. Det ryktes at EU i løpet av de neste ukene vil legge frem en 400-siders rapport med en rekke innsigelser mot Google og hva EU mener er galt med Googles forretningsmodell.

Almunia og co. begynte for alvor å etterforske Google for et drøyt år siden etter at en rekke firmaer, blant dem Microsoft, har anklaget søkegiganten for misbruk av sin monopolstilling.

Apple, med Tim Cook i spissen, mistenkes for å ha medvirket til ulovlig prissamarbeid.

Skjulte triks?Disse selskapene hevder at Google bruker skjulte triks for å dytte opp sine egne tjenester. Det gjelder for eksempel innen kart og shopping der tjenestene kommer på topp i søkeresultatene. De anklages også for å holde annonser fra konkurrentene ute og behandler medienes nyheter på en urettferdig måte. Google avviser anklagene.

Et selskap som blir funnet skyldig kan få en bot på opptil 10 prosent av omsetningen i Europa. Totalt omsatte Google for 170 milliarder kroner i fjor.

Google prøver også å få EUs godkjennelse for sitt oppkjøp av mobiltelefonselskapet Motorola Mobility. Med avtalen vil Google få tilgang til en rekke patenter som kan bli avgjørende for å forsvare sitt Android-system mot angrep fra Microsoft, Nokia og Apple. Det fryktes at kjøpet vil øke Googles makt innen mobil, søk og annonsering. Også Federal Trade Commision, USAs konkurransetilsynet, gransker nå disse tingene.

Beskyldt for prisjuks

I tillegg har verdens største teknologiselskap Apple kommet i EUs søkelys den siste tiden.

Denne uken ble det kjent at EU har åpnet en formell antitrustsak mot noen av de største forlagene i verden. Det påstås at de skal ha samarbeidet om priser for å skvise sine felles konkurrenter. Apple er mistenkt for å ha medvirket til dette gjennom sin bok-app iBooks.

EU er også bekymret over at patentkrigen i mobilverdenen hindrer fri konkurranse og gjør livet surt for forbrukerne. Spesielt Apple og Samsung krangler så busta fyker. Akkurat nå er det rundt 20 patentrettssaker mellom de to i et titall land over hele verden. Nylig ba EU-kommisjonen de to forklare seg om mobilpatentene.

Les også

- Ville knuse Android med alle midler

Microsoft og Intel

Det er ikke første gang EU er på krigsstien mot IT-giganter. Spesielt var krigen mot Microsoft en langdryg affære.

I 1998 begynte EU å undersøke om Microsoft brøt loven ved å gjøre det vanskelig for konkurrenter av Microsofts ulike kontorstøtteprogrammer å etablere seg på Windows-plattformen. I 2004 ble Microsoft dømt for å utnytte monopolstillingen av EU-domstolen, som blant annet krever at det utstedes en Windows-versjon uten selskapets Media Player.

Saken ruller imidlertid frem til 2007 hvor de to inngår et slags forlik. Microsoft punger totalt ut 1,7 milliarder euro (rundt nærmere 14 milliarder kroner). I tillegg må Microsoft endre forretningspraksis på en rekke områder.

Den største databrikkeprodusenten Intel fikk også i 2008 en bot av EU på rundt 9 milliarder kroner for forsøk på å skvise konkurrenten AMD ut av markedet.

Intel skal blant annet ha gitt PC-produsenter ulovlige rabatter for å sikre eksklusiv bruk av Intel-prosessorer. Intel benekter dette og har anket boten.

gunhild@aftenposten.no