Økonomi

Kreta-turister har tømt minibanker på øya i panikk

Flere minibanker på Hellas’ største turistøy, Kreta, er blitt tømt av turister som har fryktet konsekvensene av stengte banker og mangel på kontanter.

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Følg utviklingen fortløpende i vårt livestudio

Mange tilreisende — inkludert tusenvis av nordmenn, svensker og dansker - har i panikk tatt ut helt opp til grensen av hva som har vært mulig både med sine betalings- og kredittkort på charterhotellenes minibanker.

Det har ført til at mange har gått tomme for kontanter.

Kvitteringer som ligger henslengt ved minibankene forteller også at mange har forsøkt å ta ut så store beløp at forespørslene er blitt avvist av bankene.

Morten Stausholm, Vings destinasjonssjef på Kreta.

— Vi opplever at mange tilreisende har fått panikk og er redde for at de ikke skal kunne betale for seg. Dermed tar ut større summer enn nødvendig for å være på den sikre siden, forteller charterreiseselskapet Vings destinasjonssjef på Kreta, dansken Morten Stausholm, til Aftenposten mandag formiddag.

Minibankene vil bli fylt opp igjen

Stausholm sier at de har fått beskjed om at minibankene på reiseselskapets hoteller, som er tilknyttet Euronet, vil bli fylt opp igjen i løpet av ettermiddagen eller i morgen.

— Jeg står akkurat nå utenfor en av våre minibanker. Jeg har tatt ut 250 euro. Jeg regner med at de øvrige minibankene vil fungere som normalt igjen i løpet av dagen eller morgendagen, sier Stausholm.

Les også:

Les også

- Ta med kontanter for hele oppholdet

Han mener det kan ta litt tid å få fylt opp alle, siden det er mange automater som skal fylles opp igjen.

De aller fleste norske turister holder til på øyas vestside, rundt byen Chania. Han forteller at dagliglivet på øya stort sett går som normalt, men at de får flere spørsmål fra turistene enn det som er vanlig

Turistene spør: — Får vi betalt med kort?

— Det er jo helt forståelig, slik situasjonen har utviklet seg i gresk økonomi. Folk er opptatt av om det er mulig å få betalt med kort i taxier, butikker og restauranter ute på turiststedene. Andre spør om flyene går som normalt. Svaret på alle disse spørsmålene er ja. Den som reiser hit med betalings- og kredittkort har ingenting å frykte, slik situasjonen er nå. Alle tar kort, sier Stausholm.

Dette er hva Kreta-turister flest er opptatt med i krisetidene for Hellas. Sol og badeliv. Men oppmerksomheten om krisen, gjør at også charterdestinasjonene nå slipper opp for kontanter.

Stausholm har vært destinasjonssjef for Norges største reisearrangør i 14 år på Kreta, og sier at livet ute på øyene stort sett er mye roligere en det man kan få inntrykk av fra TV som stort sett viser situasjonen i Athen.— Vi sjekker situasjonen for turistene på øya hele tiden, og har ingen informasjon om noe unormalt. Man kan nok oppleve at enkelte butikker, særlig de små, ber om å få betalingen i kontanter. Med tanke på at grekerne nå har fått en grense for hvor mye penger de kan ta ut per dag, er jo dette forståelig, sier Stausholm.

Les også

  1. Grekere tømmer kontoen i frykt for bankkollaps

  2. Tomt for euro på Sola

  3. Følg utviklingen i Hellas

Les mer om

  1. Hellas