Norske tankredere tjener gode penger, tross lav oljepris
LONDON (Aftenposten): Mens offshore-rederne sliter med å holde hodet over vannet, er det langt større optimisme hos andre redere. Tankflåten kan gå mot noen av sine beste år – og Oslo-rederne styrker posisjonen sin.
- Arnfinn Mauren
– Vi beveger oss i et annet marked enn offshore-rederne. Bare en marginal vekst i Kinas oljeforbruk har stor betydning for tankmarkedet, forklarer administrerende direktør Svein Moxnes Harfjeld i det Oslo-baserte rederiet DHT.
Mens lav oljepris har ført til krise i rigg- og offshoremarkedet, øker etterspørselen etter olje og skip til å frakte den med. I år har dagsratene vært oppe i 50.000 dollar dagen.
– Jo lavere oljeprisen er, desto høyere er fraktratene, fordi det genererer større etterspørsel etter tjenestene våre, sier Nikolas P. Tsakos, sjefen i det greske rederiet Tsakos Energy Navigation og styreleder i det internasjonale tankrederforbundet Intertanko.
Bruker tankskip som lager til oljeprisen stiger igjen
Hugget opp gamle skip og bygde færre nye
Tankflåten kjenner seg imidlertid godt igjen i det som offshoreflåten nå gjennomgår. I 2008 utgjorde ordrer på nye skip rundt 50 prosent av flåten, og de neste fem årene gjennomgikk tankmarkedet litt det samme av det som nå har møtt offshore.
Men opphugging av gamle skip og færre nybygg har skapt en viss balanse i markedet.
– Fra 2008 og frem til 2013 var markedet generelt dårlig, men vi klarte å ekspandere rederiet i forkant av de gode tidene, Svein Moxnes Harfjeld i DHT.
Skipsverdiene har i løpet av året falt, og rederiet ser nå for seg å utvide flåten i løpet av 2017. Den består i dag av 22 skip. Rederiet planlegger ikke å bestille nye skip, men er ute etter skip som er mellom tre og seks år gamle.
– Hvilke type skip det blir og hvor mange, vil tiden vise, sier DHT-sjefen.
Utviklingen bidrar til å gjenskape Oslos posisjon i tankmiljøet. De tre tankrederiene DHT, Frontline og Nordic American Tankers driver nå rundt 130 skip fra Oslo.
Saudi-Arabia ba OPEC om hjelp fordi lave oljepriser kan ta knekken på kongehuset | Ola Storeng
Forventer gode fraktrater – frykter ny byggebølge
Svein Moxnes Harfjeld og Nikolas P. Tsakos er ikke de eneste redertoppene som tegner et nokså optimistisk bilde av situasjonen i tankmarkedet.
Under et seminar i regi av Nordea Markets i London onsdag kom det frem at utsiktene for neste år var relativt moderate. Men i 2018 og 2019 er det forventet at fraktratene vil stabilisere seg på et høyt snittnivå.
Den eneste frykten rederne ser ut til å ha, er at enkelte skal bli for overivrige og gjøre som de gjorde i årene før 2008: Å løpe til verftene og bestille nye skip.
– For ett år siden var jeg ikke særlig bekymret for det. Nå er det litt annerledes, men vi får håpe det ikke er særlig mye penger der ute til å bygge for, sier Robert Burke, toppsjefen i det amerikanske rederiet Ridgebury Tankers.
Kan Donald Trump ødelegge stemningen?
Enkelte europeiske redere har også en annen bekymring: Donald Trump. Intertankos styreleder, grekeren Nikolas Tsakos, innrømmer at han har fryktet at valget av Trump kan begrense skipsfarten. Men amerikanske kolleger beroliger ham.
– Trump ønsker vekst. Det vil resultere i økt handel, ikke mindre, understreker Craig Stevenson, toppsjefen i Diamond S. Shipping Group. Antydninger om reguleringer som eventuelt kan hindre nye nedturer blir også avvist – i alle fall fra Norge:
– Å prøve å få til en eller form for regulering, virker både altfor ambisiøst og for naivt. Dette markedet er fragmentert og vil alltid gå i sykluser. Men der ligger også mulighetene, påpeker Svein Moxnes Harfjeld i DHT.
Banken: – Må holde seg unna verftene
Tankflåten har dermed seilt gjennom oljekrisen uten å ha møtt altfor store dønninger. Neste år kan bli litt mer utfordrende – men ingen krise – før det ifølge spådommene vil ta av i 2018 og 2019.
– Flere nybygg vil bli levert neste år. Vi får også kutt i Opec-produksjonen. Dette vil ha noe påvirkning på etterspørselen, men det er ingen krise, sier Hans Kristian Kjelsrud, sjef for shipping- og offshoreseksjonen i Nordea Bank.
Banken har en total eksponering mot shipping og offshore på 12 milliarder euro. Rundt 15 prosent av dette er i tankmarkedet.
– Hvis rederne holder seg unna verftene, blir det noen gode år for tankflåten i 2018 og 2019.