Økonomi

Kinesisk domstol innfører forbud mot import og salg av Apple-mobiltelefoner

En kinesisk domstol har innført midlertidig forbud mot import og salg av en rekke iPhone-modeller fra Apple fordi amerikanske Qualcomm har anlagt patentsøksmål.

Foto: Illustrasjonsfoto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix

 • frode.kvam@ntb.no

– Apple fortsetter å dra nytte av vårt åndsverk mens selskapet nekter å betale oss kompensasjon. Denne rettslige ordren er ytterligere bekreftelse på styrken i Qualcomms omfattende patentsamling, heter det i en uttalelse fra California-baserte Qualcomm.

Forbudet gjelder kun eldre mobiltelefoner, fra iPhone 6S til iPhone X, og det gjelder ikke iPhone-modeller som bruker iOS 12. Striden dreier seg om programvare på disse modellene som omfatter hvordan man endrer størrelse på bilder, og håndtering av apper på skjermen. To Qualcomm-patenter ligger til grunn for denne teknologien, mener selskapet, som nå har fått medhold i en domstol i Fuzhou i Kina.

Apple-aksjen falt over 1 prosent da Qualcomm mandag kunngjorde det midlertidige pålegget fra den kinesiske domstolen.

– Qualcomms forsøk på å forby våre produkter er enda et desperat forsøk fra et selskap hvis ulovlige praksis er under gransking av myndigheter verden rundt. Alle iPhone-modeller forblir tilgjengelige for våre kunder i Kina. Qualcomm viser til tre patenter som de aldri har trukket fram tidligere, blant dem ett som allerede er blitt ugyldiggjort. Vi skal benytte oss av alle juridiske muligheter i rettsapparatet, heter det i en uttalelse fra Apple.

Når Apple viser til at modellene forblir tilgjengelige, henger det sammen med at de samme modellene som forbys, kan bruke iOS 12.

 1. Les også

  Kina krever løslatelse av Huaweis finansdirektør i Canada

Les mer om

 1. Apple
 2. Kina

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Apple betaler 4,6 milliarder i forlik om trege telefoner

 2. VERDEN

  Ny smell for teknologigiganten Huawei. Panasonic stanser samarbeid.

 3. VERDEN

  Tiktok saksøker Trump for å stanse nedlastingsforbud i USA

 4. ØKONOMI

  Apple og Google fjerner Fortnite fra sine app-butikker

 5. ØKONOMI

  Får bot for å ha gjort mobiler tregere

 6. KOMMENTAR

  Apple-krisen: Kan det utenkelige skje?