Økonomi

Dagligvaretopp fengslet og siktet for grov menneskehandel

Eieren av Lime-butikkene ble pågrepet på Gardermoen lørdag.

Den pågrepne mannen er eier og daglig leder i selskapet bak butikkjeden Lime Minipris, ifølge Dagbladet. Det er ikke kjent om siktelsen for grov menneskehandel knytter seg til butikkene.
  • Stine Barstad
    Journalist

Sajjad Hussain (37), eier, daglig leder og styreleder i selskapet bak lavpriskjeden Lime minipris, skal ha blitt pågrepet da han var på vei ut av landet lørdag. Mannen er siktet for grov menneskehandel, opplyser politiet til Dagbladet, som først skrev om saken. Politiet vil foreløpig ikke bekrefte mannens identitet.

Hussain er siktet etter straffelovens pargaraf 224, hvor det heter at «Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål (...) tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging (...) krigstjeneste i fremmed land eller fjerning av vedkommendes organer(…) straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år».

Strafferammen for grov menneskehandel er ti år i fengsel.

Hussain ble mandag varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon. Han har brev— besøks og medieforbud i hele perioden, opplyser forsvarer Jon Christian Elden til Aftenposten.

- Betalte ansatte dårlig lønn

Dagbladetskriver at det foreløpig ikke er kjent hvorvidt siktelsen knytter seg til butikkjeden, som skal ha etablert omtrent 30 butikker på Østlandsområdet.

— Grunnlaget er en tidligere ansatt som fra Pakistan har hevdet til norske myndigheter at han fikk for dårlig betalt for sitt arbeide i en butikk. Klienten bestrider både dette og at han som kjedesjef har hatt noe arbeidsgiveransvar, skriver Elden i en sms til Aftenposten.

Fengslingskjennelsen er unntatt offentlighet.

Lime har tidligere vært i politiets søkelys. Hussain er fra før siktet for store moms- og skatteunndragelser etter razziaer mot butikker han tidligere drev som Joker- og Spar-filialer, før han staret Lime-kjeden.

Høyt forbruk - lave inntekter

Ifølge Dagbladet mente skattekrim-enheteen i Skatt Øst i vår å ha avdekket millioner i svart omsetning ved Hussains butikker, og et privatforbuk som stemte dårlig overens med innrapporterte inntekter. Påtalemyndighetene tok da store heftelser i kjøpmannens eiendommer og to luksusbiler.

Skattekrim har som et ledd i skattesaken beregnet at Hussein må ha hatt uregistrerte ansatte for å kunne ha drift i hele åpningstiden i sine butikker.

Sommeren 2013 ble fire personer siktet for ulovlig arbeid i en Lime-butikk i Bærum.

Før han startet Lime-kjeden sammen flere norsk-pakistanske kjøpmenn, drev han butikker under kjedene Spar og Joker. Da Lime-kjeden ble etablert, gikk Kiwi hardt ut og varslet søksmål mot det de mente var en logo og et navn som lignet for mye på deres eget.

Les også

  1. Fire siktet for ulovlig arbeid hos Lime-butikk i Bærum

  2. Kiwi vil saksøke Lime