DNB: Dette skulle vi ikke gjort

DNB tar avstand fra sin tidligere praksis på Seychellene. Det som for ti år siden skjedde i «god tro», er nå blitt «leit».

Før påske fikk DNB forelagt opplysningene som knytter dem til det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Konserndirektør Tom Rathke tar full selvkritikk på vegne av den statseide banken. Her intervjues han av Aftenpostens journalister Sigurd Bjørnestad (t.v.) og Lars Inge Staveland. Informasjonsdirektør Even Westerveld (t.v.) følger med.

— Vi skal ikke bidra til å sette opp konti på Seychellene for norske skattytere. Jeg vet at dette ble gjort i årene 2006–2010. Det er leit. Det tar vi selvkritikk for.

Konserndirektør Tom Rathke har ansvaret blant annet for såkalt private banking i DNB. Det er spesialservice til rike kunder.

Nå tar DNB avstand fra all akrobatikken som datterbanken i Luxembourg drev med.

Rune Bjerke ble konsernsjef i DNB i 2007 og har dermed hatt det øverste ansvaret i nesten hele tiden denne kontakten pågikk. Aftenposten har bedt om intervju med Bjerke og ledelsen i DNB Luxembourg. Men Bjerke sender Rathke for å svare.

Rathke sier løsningen på Seychellene «var etterspurt i markedet i 2006».

— Og da det var etterspurt av våre kunder, så valgte vi å levere det produktet, sier han.

Før påske fikk DNB forelagt opplysningene som knytter dem til det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Konserndirektør Tom Rathke tar full selvkritikk på vegne av den statseide banken. Her intervjues han av Aftenpostens journalister Sigurd Bjørnestad (t.v.) og Lars Inge Staveland. Informasjonsdirektør Even Westerveld (t.v.) følger med.

Åpning for lovbrudd

Aftenposten har ikke grunnlag for å hevde at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene. Men Rathke går et godt stykke i retning av å si at DNB kan ha lagt et grunnlag for lovbrudd.

— Vi skulle ikke ha gjort dette for norske skatteytere. Ikke fordi kundene har gjort noe feil, men fordi konstruksjonen kunne brukes til å skjule formuer og inntekter i utlandet. Det tar vi selvkritikk på. Det skulle vi ikke ha gjort, sier han.

Selskapene ble for det meste brukt til investeringer, blant annet i aksjer og obligasjoner. Finanskrisen påførte store tap for kundene.

— Jeg regner med at enkelte av kundene var i en litt annen situasjon når det gjaldt sine formuer etter finanskrisen. Så brukte man tiden deretter for å avvikle sitt forhold internasjonalt, sier Rathke.

**
Se hele intervjuet med Rune Bjerke 4. april:

Assisterer i skatteplanlegging

På hjemmesiden til DNB Luxembourg står det: «We can assist you in your tax planning. Contact your advisor and we can discuss your aim for the future.»

0404dnbkart.png

— Budskapet er at vi hjelper våre kunder. Vi driver ikke skatterådgivning for våre kunder. Derimot henviser vi kundene til andre samarbeidspartnere, advokatfirmaer og internasjonale revisjonsselskaper.

- Hva er forskjellen på å selv gi råd om skatteplanlegging, og det å henvise dem til andre som hjelper «in your tax planning»?

— Vi er bank. Vi forvalter kundenes midler, enten det er innskudd eller aktive investeringer i obligasjoner eller renter. Vi markedsfører ikke skatteplanlegging. Vi gjør ikke skatteplanlegging. Derfor må kundene heller bruke andre selskaper som sine samarbeidspartnere, sier Rathke.

  • Dette advokatfirmaet står portvakt for tusener av økonomiske hemmeligheter. Nå er det avslørt.

DNB i dårlig selskap

DNB hadde i mange år én ting felles med personer og selskaper etterlyst for terrorisme og narkotikahandel: de sto sammen på kundelisten til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Så sent som i 2012 diskuterte DNB Luxembourg og Mossack Fonseca mulighetene for å utvide samarbeidet. I årevis gikk det e-poster og fakturaer mellom advokatfirmaet og DNBs avdeling i Luxembourg. Nå er det slutt.

— Dette er ikke et selskap vi ønsker å ha et samarbeid med. Det er et avsluttet kapittel, sier Rathke.

Mossack Fonseca har jobbet med minst 33 selskaper og personer som er svartelistet av USA på grunn av deres koblinger til terrorisme, narkotikasmugling eller fordi de støtter regimer som Nord-Korea og Iran.

— Vi har i dag ikke noen relasjon til dette selskapet. I 2006 ble de valgt i god tro. I ettertid, når vi vet hva dette selskapet er assosiert med, tar vi avstand fra det.

LYDFIL: DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis. Lytt til saken her:

— Hvorfor ønsker dere ikke å bli assosiert med selskapet?

— Fordi vi har sett hvilke kunder dette selskapet har hatt. Og det å bli assosiert med denne type selskaper er langt utenfor vår toleranse. Vi skal ikke samarbeide med selskaper som er assosiert med slike ting, om det skulle være ulovlig eller hva det skulle være, sier Rathke.

God jul til DNB

De lekkede dokumentene inneholder også Mossack Fonsecas notater fra møter med DNB i Luxembourg i 2010, 2011 og 2012.

Fra møtet 20. desember 2011 skriver Mossack Fonseca: "XX og YY (ansatte i Mossack Fonseca, navnene er fjernet av Aftenposten, red. anm.) møtte ZZ (ansatt i DNB, red.anm.) for å levere vår julegave. Han snakker luxembourgsk (vi trodde han var fransk); de har det bra, men travelt ved årsslutt. Vi avtalte å ha et møte i januar"

DNB opplyser til Aftenposten at julegaven var en konfekteske. Så sent som i 2012 var DNB ifølge møtenotatene fornøyd med advokatfirmaets tjenester. DNBs folk i Luxembourg vurderte å utvide samarbeidet med MF til å omfatte nye øyer.

Aftenposten har sendt en rekke spørsmål til Mossack Fonseca om forretningene med DNB. De har ikke svart.