Økonomi

Tusener demonstrerte mot Islands statsminister: - Galskap at han ikke går av

REYKJAVIK/OSLO (Aftenposten) Bananer og dopapir regnet over det islandske parlamentet. Nesten 8000 mennesker demonstrerer i Reykjavik, med krav om at statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson må gå.

Opp mot 8000 rasende demonstranter møtte opp foran Alltinget mandag for å kreve statsministerens avgang.
  • Halvor Njerve (foto)
  • Ørn Borgen (foto)
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
OPT_AD2Q8516_doc6p5eqopp60i10kfzznfa-4A9tTyFEo2.jpg
OPT_AD2Q8496_doc6p5exzifzu814mgz0nfa-gw7Zv2MHNK.jpg
OPT_AD2Q8567_doc6p5evzywe3by29ae8hk-mVCV9sLvzm.jpg
OPT_AD2Q8690_doc6p5fo1s132p18t3f38hk-E8RQYPEQEw.jpg
OPT_AD2Q8706_doc6p5g6s847gju8gjknfa-Iw8QSvytuU.jpg
OPT_AD2Q8677_doc6p5flyrdqabculhxnfa-dJVUE0Ir6n.jpg
OPT_AD2Q8667_doc6p5fkicouhfcf0yq8hk-AcwxCOcsUH.jpg
OPT_AD2Q8670_doc6p5fleulvmhxzsh78hk-zNunKLbD9N.jpg
OPT_AD2Q8543_doc6p5euc3o4z513volj8hk-HkIQT7o0P6.jpg

Alltinget i Reykjavik ble spylt fri for griseri tidligere i dag, men etter flere timer med protester var bygget som huser Islands nasjonalforsamling igjen tildekket av det demonstrantene har kastet i protest mot landets statsminister.

Egg, yoghurt og bananer ble kastet mot Alltinget hele mandag ettermiddag og kveld.

Aftenpostens reporter Hanne Mellingsæter, som har fulgt demonstrasjonene, forteller at de 7-8000 tusen som har samlet seg har slått taktfast mot barrikadene og lager mye støy. Men politiet har ikke måttet gripe inn.

— Det er mest voksne folk, noen har med barn. De har med seg plakater hvor det står Blatter, Putin, Sigmundur, sier Mellingssæter.

Det siste er stilet til statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson, som er i hardt vær etter Panama-avsløringene.

Aftenpostens journalist Hanne Mellingsæter og fotograf Halvor Solhjem Njerve i Reykjavik.

Det er ikke mange år siden sist islendingene protesterte.

2009: Islendingene trekker til gatene, viser sitt sinne etter bankkollapsen og krever både statsministerens og sentralbanksjefens avgang.

4. april 2016: Åtte år senere er det avsløringer rundt statsministerfamiliens selskap, Wintris, som er registert på de britiske Jomfruøyene, som ryster sagaøya og får islendingene til å koke.

— Sinnet er større nå enn i 2009. Mange av de som satt i nøkkelposisjoner før finanskrisen er der fortsatt, og de har misbrukt vår tillit. Vi har blitt løyet til, sier Tanya Pollock til Aftenposten.

Sammen med moren, Sigríður Sigurðardóttir, var hun tidlig på plass foran bygningen som huser Islands parlament, Alltinget.

Sigríður Sigurðardóttir (t.v.) og datteren Tanya Pollock kom tidlig for å vise sin avsky.

Mens oljefat ble brukt som trommer, satte mor og datter opp spyd med torskehoder på toppen for å vise sin avsky.Politiet anslår at nesten 8000 samlet seg foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag kveld, i en demonstrasjon der flere tusen på forhånd hadde meldt sin ankomst. Allerede mandag formiddag kom sperringene på plass rundt Alltinget. Over 25.000 islendinger har nå signert et opprop på Internett, der de forlanger at statsministeren går av.

Dette er saken:

Les også

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

— Du har sparken!

Ved 20-tiden norsk tid begynte demonstrantene å kaste doruller og bananer på parlamentet - en tydelig markering av hva slags republikk de føler Island er blitt.

— Det er galskap at han ikke går av. Det er flaut. Jeg kjenner ingen som sier at dette er greit, sier Tara Njala Ingvarsdottir til Aftenposten.

Hun er statsvitenskapstudent og politisk aktiv, og møtte opp med en plakat hvor det står " Ljugmundur, du har sparken " - et ordspill på ordet "ljúga" (lyve) og statsministens fornavn.

- Det er galskap at han ikke går av. Jeg kjenner ingen som sier at dette er greit, sier Tara Njala Ingvarsdottir (i gult) til Aftenposten.

Alison MacNeil er opprinnelig fra Canada, men har bodd i Reykjavik i 17 år. Hun sier til Aftenposten at hun håper de massive reaksjonene fra folket vil tvinge statsministeren til å gå av.

— Vi har mistet tilliten til politikerne. Han sier én ting og gjør noe helt annet, sier MacNeil.

- Du har ydmyket et helt land

Ut over ettermiddagen begynte lyden av demonstrantene utenfor å trenge inn i nasjonalforsamlingens sal, der Islands statsminister ble hudflettet av opposisjonspolitikerne, som har varslet at de vil fremme mistillitsforslag mot Gunnlaugsson senere denne uken. Alltinget vil ikke tre sammen igjen før dette forslaget er klart.

Det tok over en time før Alltinget kunne begynne på den oppsatte agendaen. Den ene opposisjonspolitikeren etter den andre tok ordet, og krevde statsministerens avgang. Harmdirrende beskyldte de ham for å ha ført landet bak lyset.

Islands statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson får hard medfart under mandagens møte i Alltinget.

— Jeg har ofte spurt meg om jeg faktisk lever i et vestlig demokrati. Men etter å ha sett gårdagens dokumentar har jeg kommet frem til at det ikke kan være tilfelle, sier Ásta Guðrun Helgadóttir fra Piratpartiet. - Du har ydmyket et helt land, sier Björt Ólafsdóttir, representant for opposisjonspartiet Lys fremtid.

— Ved å skjule fakta, ved å ha penger i et skatteparadis og ved å slå seg frem uten å fortelle sannheten har statsministeren ydmyket oss.

Forlot salen

Først etter en drøy time kunne spørretimen starte, og Gunnlaugsson fikk selv ta ordet. Han måtte straks svare på spørsmål fra sosialdemokratenes leder Árni Páll Árnason, som krevde at statsministeren må be folket om unnskyldning.

Det økonomiske kaoset etter finanskrisen i 2008 utløste en rekke protester i Reykjavik, i det som siden er blitt kalt «kasserollerevolusjonen». Her fra en demonstrasjon i januar 2009.

Men til tross for den harde medfarten, og selv om lyden av trommene utenfor hørtes godt, holdt Gunnlaugsson fast ved sin forklaring om at hverken han eller hans kone har unndratt skatt via selskapet Wintris.— Vi må alle klare å diskutere denne saken på en behersket, ærlig og fornuftig måte, var statsministerens oppfordring til nasjonalforsamlingen. Gunnlaugsson forlot salen idet spørretimen ble avsluttet, mens opposisjonen fortsatte å hamre løs på ham.

Les mer:

Les også

Her ser de statsministeren bli konfrontert med skatteparadis-avsløringer

Overrumplet på tv

Samtidig med at Aftenposten og de andre mediehusene som har vært involvert i avsløringene publiserte sine første saker om den enorme lekkasjen søndag kveld, viste den islandske tv-kanalen RÚV en timelang dokumentar om statsministerens og flere andre statsråders hittil ukjente selskaper, som er registrert i utenlandske skatteparadiser via det forholdsvis ukjente, men mektige, advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Gatene rundt Alltinget ble vasket mandag formiddag. Slik så det ut få timer senere.

Det er så langt ingenting som tyder på at Gunnlaugsson har gjort noe formelt ulovlig, men i islandske ører klinger det svært dårlig at statsministeren ikke har fortalt om familiens skjulte formue på De britiske jomfruøyer.Sosiale medier har flommet over av krav om at Gunnlaugsson må gå, og mange har bitt seg spesielt merke i statsministerens åpenbare overraskelse og unnvikende svar idet han blir konfrontert med eierskapet i Wintris. Intervjuet, som ble tatt opp 11. mars, ender med at Gunnlaugsson avbryter intervjuet i sinne.

Nekter å gå av

Mandag formiddag gjorde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson det klart at han ikke kommer til å trekke seg.

— Regjeringen holder på med mange viktige spørsmål, og vi må sluttføre dette arbeidet. Det er viktig for hele befolkningen, sa Gunnlaugsson til TV-kanalen Stöð 2. Han mener at det får være opp til folket å avsi sin dom over regjeringen - ved neste valg.

OPT_AD2Q8684_doc6p5fnjiuz1ttrc0g8hk-7d_BbZg21H.jpg

Statsministeren innrømmet likevel at han ikke kom heldig ut av intervjuet som ble sendt søndag kveld, og ba om unnskyldning for at han fremsto som sint og overrumplet.— En statsminister må alltid være forberedt på å svare på alle mulige spørsmål, men dette kom veldig brått på. Jeg trodde jeg var invitert til et helt annet intervju, og skjønte ikke hvor journalisten ville da han kom inn på skatteparadiser, sa statsministeren.

Islands president Ólafur Ragnar Grimsson har varslet at han avbryter et besøk i USA og flyr hjem til Island tirsdag morgen. Presidentens stabssjef vil ikke opplyse til tv-kanalen RUV hvorfor Grimsson drar hjem to dager tidligere enn planlagt.

Les mer om

  1. Panama Papers