Økonomi

Norsk selskap mener de vil revolusjonere mobilen

BEIJING (Aftenposten): Norske Elliptic Labs gründere mener selskapets teknologi snart kan styre alle verdens mobiltelefoner. Derfor satser de i Kina.

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

– Wow!

Kinesiske Lei Jun (30) og Yao Ying Lan (27) tyr til engelsk med tydelig amerikansk aksent når de skal gi uttrykk for hva de synes om norsk teknologi.

De slanke, hvite Iphone-ene får hvile på bordet i kaféen på Beijing lufthavn.

Berøringsfrie telefoner

Lei Jun og Yao Ying (i bakgrunnen). Foto: JØRGEN LOHNE

Venninnene fra Shanghai gjør i stedet ivrige håndbevegelser foran skjermen til den svarte, mer klumpete demotelefonen som Elliptic Labs har laget selv for å demonstrere sin teknologi.Fascinert ser damene bilder og informasjon skifte, uten at fingrene deres fysisk berører hverken skjerm eller taster.

— Utrolig! Men hvordan fungerer dette, egentlig? spør Lei, som er ansatt i et legemiddelfirma, mens Yao, som arbeider i reklamebransjen, fortsetter å gi telefonen luftige beskjeder med høyrehånden.

Gründer: «Helt logisk»

— Det er faktisk helt logisk at en telefon skal oppfatte beskjeder du gir med dine håndbevegelser, påstår Haakon Bryhni (46).

Han er én av Elliptic Labs gründere. Teknologidirektøren gjør et helhjertet forsøk på å forklare våre to tilfeldig utvalgte testpersoner at hendene reflekterer ultralyd som telefonen forstår.

— Du kommuniserer på lydfrekvenser som bare flaggermus og delfiner kan høre, men som telefonen oppfanger. Lyd som menneskeøret kan høre, støyen som omgir oss her på kaféen for eksempel, forstyrrer dermed ikke de beskjedene du gir til skjermen med hånden din, populariserer Bryhni for Lei, Yao og Aftenpostens teknisk ukyndige medarbeider.

Tror det snart blir standard

Elliptic Labs er overbevist om at alle verdens smarttelefoner om ikke altfor lenge har gesture recognition , det vil si gjenkjennelse av håndbevegelser som standard grensesnitt.

— Tenk over dette: Hvem hadde vel for noen få år siden trodd at mobiltelefoner flest skulle styres av touch - skjermberøring? Telefoner og nettbrett med vår teknologi blir lansert i år (2015), om bare seks til ni måneder. Ultralydbasert sansing skal bli integrert og tilgjengelig på alle mobile enheter, på samme måte som kamera og GPS er det i dag, sier Bryhni.

Han er overbevist om at nettopp Elliptic Labs har utviklet den beste teknologien for berøringsfrie telefoner.

— Vi er foreløpig alene om å bruke ultralyd. Våre konkurrenter på gesture recognition-området har satset på infrarød- og kamerateknologi, men vår løsning er anerkjent som den mest anvendelige for mobiltelefoner siden vi bruker lite strøm og kan lese av bevegelser 180 grader rundt skjermen. Det ble det lagt vekt på da Elliptic Labs vant innovasjonsprisen på den internasjonale CEATECH-messen i Japan, sier han.

 • LES OGSÅ: Norske aktører vil ha en bit av Kina-markedet

Hemmelige forhandlinger

Sammen med Shanghai-kontorets norske teknikkdirektør Gu Shangdong og den kinesiske ingeniøren Charles Qian kommer Bryhni lett andpusten og sterkt forsinket til vårt avtalte intervju på flyplassen. Et møte om produktutvikling med en mobiltelefonprodusent ble mer langvarig enn ventet.

Hvilket selskap Elliptic Labs denne dagen har forhandlet med i Beijing, kan Bryhni ikke fortelle. Dagen etter har de en lignende avtale med en annen produsent i Shenzhen, teknologibyen der mange mobilprodusenter har sine hovedkvarter. Senere i uken går kanskje turen til Tokyo eller Taipei.

— Forhandlingene er svært sensitive, både for potensielle partnere og for oss. Så sterk lokal tilstedeværelse er en absolutt forutsetning for å oppnå resultater, sier Bryhni.

Flytte til kundene

Etableringen av Shanghai-kontoret i fjor høst er derfor avgjørende viktig for at selskapet skal kunne virkeliggjøre sine høye ambisjoner:

— Vi er nødt til å være i posisjon der kundene finnes, og for oss ligger Shanghai geografisk i sentrum. Vi forhandler om lisenser ikke bare i Kina, men også på Taiwan, i Sør-Korea og Japan. Det er avgjort fastlandskineserne som er mest sultne på ny teknologi, men også i de øvrige landene pågår det betydelig utvikling av nye mobilenheter hos et stort antall produsenter. Bare her i Kina snakker vi om 100 aktører, hvorav den største har en markedsandel på 10 prosent, sier Bryhni.

Han trekker sammenligninger til USA, der Apple nå står praktisk talt alene igjen på mobilmarkedet, og til Europa, som stort sett bare har restene av finske Nokia, oppkjøpt av Microsoft, å vise til.

— Det er derfor åpenbart i Kina og andre asiatiske land at et selskap som vårt må satse på å overbevise partnere og kunder om å bruke vår teknologi på sine plattformer, sier Bryhni.

Det får neppe særlig betydning i den store sammenheng, men Elliptic Labs ser i alle fall ut til å ha overbevist Lei Jun og Yao Ying Lan. Damene ved kafébordet på Beijing flyplass har bestemt at deres neste telefon skal ha gesture recognition :

— Hvilket merke kommer dette på? spør Lei interessert, idet hun leverer demotelefonen tilbake slik at Elliptic Labs-teamet kan løpe til innsjekkingskøen og nå flyet hjem til Shanghai.

Bryhni smiler:

— Alle sammen! Om vi får det som vi vil . . .

LES OGSÅ:

Les også

Kina ville kopiere Manhattan- skapte spøkelsesby

Norsk fødselshjelp

Bryhni takker Innovasjon Norge (IN) for at han fra november har kunnet ha Shanghai som base når han har en av sine lange arbeidsøkter i Kina.

— Gleden er på vår side, sier INs sjef i Shanghai, direktør Pål Bråthen:

— Vi synes det er strålende at et så avansert teknologiselskap som Elliptic Labs, med langsiktige investorer og med store suksesser bak seg fra før, velger Innovation House Shanghai og Innovasjon Norge. Dette viser at vi er kompetente og relevante for fremadstormende teknologibedrifter med stort internasjonalt potensial, selskaper som har innsett at for dem representerer Kina det nye, fremvoksende markedet i verden, sier Bråthen til Aftenposten.

Teknologisenter

INs Inkubatorprogram stiller moderne kontorlokaler til disposisjon for gründere og norske selskaper som vil prøve ut sine idéer i Kina. Innovation House Shanghai ligger i storbyens Yangpu-distrikt, ofte kalt Kinas Silicon Valley.

— Dette er jo perfekt for oss, og vi er svært takknemlige. Vårt lille selskap hadde aldri hatt råd til å etablere seg på en slik adresse i Shanghai uten Innovasjon Norge, sier Bryhni.

Tilbud til alle

Plasseringen av Innovation House gir en åpenbar fordel for selskaper som konsentrerer sin virksomhet om IT, High-Tech, Green-Tech, Clean-Tech og design eller lignende. Men Bråthen presiserer at Inkubator-programmet og kontorlokalene også er åpne for bedrifter i ikke fullt så teknologitunge bransjer:

— Målet og hensikten er å bistå med nødvendig og relevant kunnskap til alle typer norske selskaper som kommer til Kina for å utvikle og utvide sin virksomhet her i landet, sier Bråthen.

twitter.com/JorgenLohne

 1. Les også

  Her er årets teknotrender

 2. Les også

  Norsk torsk på kinesiske middagstallerkener

 3. Les også

  Kina kjøper verden

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Norsk ultralyd inntar én av verdens største mobilprodusenter

 2. VERDEN
  Publisert:

  Norsk Kina-veteran vil bistå selvhjulpne norske gründere

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Mathias Mikkelsen solgte leiligheten for å satse alt på gründer-drømmen.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Nå flytter gründerne fra Silicon Valley til «Silicon Beach»

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Gründer Lauga Oskarsdottir var hjemløs i New York: – Det verste var at jeg hadde satt meg selv i den situasjonen

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Dette er historien om Norges mest utskjelte etat