Økonomi

Her hever verdens største løftefartøy den norske skandaleplattformen

Pioneering Spirit skal fjerne Yme-plattformen fra norsk sokkel.

Yme-plattformen skal til opphogging i Sogn og Fjordane.

  • Camilla Aadland
  • Tor Gunnar Tollaksen

Yme-plattformen, som ligger 110 kilometer sørvest for Egersund, ble mandag løftet bort og transportert til opphogging, skriver sysla.no.

Det er gigantfartøyet Pioneering Spirits som står for fjerningen av Yme-plattformen.

Rederiet Allseas melder at løftet av den 13.500 tonn tunge plattformen, gikk bra. Det ble gjennomført på mandag. Nå slepes plattformen til Lutelandet i Sogn og Fjordane, der den skal hogges opp.

Pioneering Spirits er verdens største løftefartøy. Det skiftet navn i fjor.

Dimensjonene er store.

Plattform full av feil

For mange er historien om Yme et eksempel på marerittet fra Asia. Plattformen som ble bygget i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater Plattformen skulle etter planen starte produksjon i 2013, men det skjedde aldri, skriver Aftenbladet.

Yme var en liten forsøkskanin, det var det første oljefeltet som ble startet opp igjen etter at det hadde vært nedstengt. Utbyggingskostnadene var beregnet til snaut 5 milliarder kroner. Feltet var i produksjon fra 1996 til 2001. Det ble produsert 7,9 MSm3 olje, som var en utvinningsgrad på 15 prosent.

I 2007 ble det gitt tillatelse til gjenåpning av feltet. Målet var å produsere 10 MSm3 olje. Dette skjedde ikke. Talisman sto som operatør av Yme-feltet. I desember 2012 kunngjorde plattformeier SBM at Yme-prosjektet skulle skrinlegges.

Plattformen var full av feil fra Abu Dhabi. Ventilasjonsanlegget fungerte ikke. Mange feil ble oppdaget ved det elektriske anlegget. I tillegg var det oppdaget sprekkdannelser i betongkonstruksjonen. Manglende dokumentkontroll gjorde det umulig å ettergå arbeidet som var gjort ved verftet i Abu Dhabi.

Vektgrensen var også overskredet, slik at lastekapasiteten om bord var blitt minimal sammenlignet med planleggingen.

Pioneering Spirits frakter plattformen til Lutelandet.

Norge tapte flere titalls milliarder

I direkte tap lå Yme-smellen på om lag 14 milliarder kroner. Operatør Talisman, nå Repsol, fikk imidlertid skrevet av 78 prosent av tapet på Yme-investeringen. Den norske stat tapte også anslagsvis flere titalls milliarder kroner i skatteinntekter som følge av Yme-skandalen.

Fjerningen av Yme har blitt utsatt flere ganger.

I januar 2016 kom meldingen om at det nye oljeselskapet Okea ville overta Repsol sin andel på 60 prosent i Yme-feltet.

Okea-toppene Ola Borten Moe og Eirik Haugane kunngjorde samtidig at de ønsket å starte oljeproduksjon fra feltet.

Imidlertid gikk det litt fort i svingene for oljeduoen. I juni avviste Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet søknaden fra Okea om overtakelse av Repsol sin andel.

Staten hadde nemlig ikke blitt overbevist om at Okea kunne tilfredsstille kravene til å lede en ny utbygging av Yme-feltet.

Les mer om

  1. Oljeproduksjon