Økonomi

Kun én nordmann er ansatt på Maaemo

Yrkesfag i Norge trenger å få høyere status, mener Benjamin Ausland (20). Han er den eneste nordmannen som jobber på den prestisjetunge restaurant Maaemo i Oslo.

Benjamin Ausland (20) er faglært servitør. Han er den eneste norske ansatte på restauranten Maaemo. Junge, Heiko

 • Aftenposten Redaksjon

I dag blir de nasjonale søkertallene for videregående utdanning kjent. I næringslivet er håpet at tallene skal vise at man endelig har klart å snu den nedadgående spiralen for yrkesfagene fra de siste tiårene.

– Personer med fagbrev og svennebrev er nå aller mest etterspurt av våre bedrifter. 60 prosent av bedriftene våre oppgir at udekket kompetansebehov, og tilgang til nok fagarbeidere er en av hovedårsakene til dette, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO til NTB.

Ingen norske søker

For to uker siden forsvarte restauranten Maaemo i Oslo sin posisjon som Norges beste restaurant, da den klarte å beholde sine to stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Men på Norges mest meritterte restaurant jobber det paradoksalt nok kun én nordmann blant tilsammen 13 ulike nasjonaliteter.

– Vi får et trettitall jobbsøknader fra hele verden hver eneste dag, men det er så å si ikke nordmenn som søker, forteller kjøkkensjef Espen Holmboe Bang til NTB.

– At en så attraktiv restaurant som Maaemo ikke får tak i norske fagfolk, er illustrerende for noe av den utfordringen vi har med yrkesfag, fastslår Are Turmo.

Mangler stolthet

Den ene nordmannen er 20 år gamle Benjamin Ausland fra Sandefjord. At det henger sammen med situasjonen for yrkesfag i Norge, er han overbevist om.

– Av 32 elever på restaurant— og matfag på skolen min, var vi bare tre som gikk ut i lære. Skolen anbefalte også elevene å gå over på allmennfag istedenfor å fullføre studiet og læretiden, forteller Ausland oppgitt.

Restaurantsjef Pontus Dahlström på Maaemo sier han synes utviklingen for yrkesfag i Norge er skremmende. Selv kom han til landet fra Finland for snart 17 år siden.

– Å finne den norske spisskompetansen og viljen blant unge nordmenn er veldig vanskelig, sier Dahlstrøm.

– Det er sjelden folk står rak i ryggen og forteller at de er rørleggere, snekkere eller servitører her. Det kan virke som behovet for å være noen, ha en tittel og jobbe i dress, er spesielt markant her. Kanskje fordi Norge er et nyrikt land, spør han.

– I Norge vil man helst bli servert, ikke servere selv, mener Dahlström.

Lav status

Are Turmo sier NHO har et håp om at trenden nå kan snu.

– Vi ser et skifte i den offentlige debatten om hvor viktig fagarbeiderne er, og ting er i bevegelse, men det må fremdeles mye jobb til.

Flere fylker har allerede meldt at deres lokale tall viser en oppsving for yrkesfag.

Samtidig viser en undersøkelse fra i fjor at et stort flertall unge under 30 år anser yrkesfag for lavstatusfag sammenlignet med studiespesialiserende fag.

– Mange har glemt fagarbeidernes veldig viktige posisjon i vårt moderne kunnskapssamfunn, sier Turmo.

– Det viktigste vi kan gjøre er å vise frem alle de gode mulighetene som finnes med yrkesfag, alle de gode forbildene og historiene. Dette handler ikke minst om å sørge for at foreldrene blir klar over mulighetene som ligger der, sier han. (NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Stor kokkemangel i Oslo: – Veldig vanskelig å finne nok kvalifiserte folk til kjøkkenet

 2. OSLOBY

  I høst begynte 1334 elever på yrkesfag i Oslo. Kun 84 er fra skoler på vestkanten.

 3. KARRIERE

  Fagbrev eller studiekompetanse? Thea (19) går et løp som gir henne begge deler på fire år

 4. SID

  Norge trenger sårt faglærte til å bygge landet, men lar dem ikke få fagbrevet de trenger | Jan Otto Langleite

 5. OSLOBY

  Disse elevene velger språket næringslivet skriker etter

 6. OSLOBY

  NHO: Stor mangel på gode lærlinger i Oslo