Økonomi

Mistet nattesøvnen da han oppdaget korrupsjon

- Fra å være en rasjonell økonom er jeg blitt en slags miljøverner. Nå tror vi ikke lenger på noen motsetning mellom lønnsomhet og bærekraft, mener Erik Osmundsen som har funnet sitt samfunnsoppdrag i å forsøke å snu gjenvinningsbedriften Norsk Gjenvinning.

Da Erik Osmundsen oppdaget grov korrupsjon i Norsk Gjenvinning, følte han en akutt profesjonell avmakt. For å komme seg videre, valgte han å følge hjertet.

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Livet på toppen er en intervjuserie om toppledere som står på trykk i Aftenpostens Økonomi & Karrièremagasin hver søndag.

Forrige søndag: Eks-Opera-sjef Jon von Tetzchner:

Les også

- Jeg er ikke opptatt av å ansette de flinkeste folkene

Les enda flere lederintervjuer nederst i denne artikkelen.

— Du har ledet gjenvinningselskapet Norsk Gjenvinning gjennom en stor oppryddingsprosess dere ennå ikke er ferdig med. Hva har vært det tøffeste du har stått overfor i denne jobben?

— Da vi hadde jobbet i ett år med oppryddingen, kom det frem at det hadde vært grov korrupsjon i selskapet. Situasjonen viste seg å være mye verre enn jeg hadde trodd, og vi var bekymret over hvor store konsekvenser denne saken ville få, både for kunder, ansatte og om selskapet ville i det hele tatt ville overleve.

- Hvordan reagerte du?

— Jeg mistet nattesøvnen, det er første gang det har skjedd meg.

- Hva var det som ble så vanskelig?

— Jeg er opptatt av å gjøre ting riktig. Plutselig sto vi i en situasjon der det var mulig at vi var med på noe helt annet, noe helt galt. Det var noe av det tøffeste jeg har vært gjennom i jobbsammenheng, og jeg vil si at jeg følte på en slags akutt profesjonell avmakt.

- Hvordan kom du deg ut av det?

— Jeg måtte seriøst vurdere om jeg kunne beholde fremtidstroen. Jeg måtte gå noen runder med den rasjonelle delen av meg selv for å se om det var mulig å få til endringer i denne bransjen. Jeg kom ut på andre siden med et brennende engasjement. Å være med på å endre avfallsbransjen er mitt samfunnsoppdrag, det er noe jeg går inn for med hele hjerte.

- Hva skjedde med korrupsjonsanklagene?

— En av lederne i et av våre datterselskap ble i fjor dømt for grov korrupsjon og ilagt 13 måneders ubetinget fengselsstraff.

LES OGSÅ Lederintevjuet med sjefen for Narvesen og 7-Eleven, Magnus Reitan:

Les også

- Jeg må jo innrømme at ikke alt vi tok i ble til gull

— Denne opprydningen har også ført til at du har fått trusler. Er det verdt det?

— Jeg er ikke blitt populær av dette og da har jeg tatt noen forholdsregler. Slike ting er aldri hyggelig, derfor ønsker jeg å snakke minst mulig om det. Jeg anser imidlertid at denne jobben er så viktig at dersom vi når våre mål om å få ryddet opp, så er det verdt det.

- Du nevnte hjertet i et av svarene over. Er det din lederstil, å lede med hjerte?

— Ja, det er nok min lederstil å følge hjerte. Nå ser vi til og med gamle økonomer som Michael Porter snakke om andre verdier enn han gjorde før. Toppsjefer i multinasjonale selskaper som Unilever sier samtidig at de må være gode til å jobbe for menneskene og drive bærekraftig for å tjene penger. Det er nye takter.

- Nå slår du hånden på hjertet og engasjementet lyser av deg.

— Hjertet er motoren, det er her jeg finner troen, gløden. Den får du ikke gjennom hodet. Men hodet må være med på å finne løsninger og ta de riktige beslutningene.

- Hvordan kombinerer du dette?

— Fra å være en rasjonell økonom er jeg blitt en slags miljøverner. Før var stereotypene at en miljøverner typisk hadde fotformsko og i alle fall ikke ville tjene penger, mens økonomene bare tenkte på å tjene mest mulig. Nå tror vi ikke lenger at det er noen motsetning mellom lønnsomhet og bærekraft.

- Det høres ut som du setter spørsmålstegn ved etablerte sannheter, stemmer det?

— Jeg har vokst opp på både Romsås og Holmenkollen og opplevde at det er mange inngrodde oppfatninger begge steder. Det lærte meg å se ting fra flere sider og stille kritiske spørsmål til ting vi tar for gitt.

- En kollega av deg beskriver deg som veldig klar og tydelig når det gjelder hva som er rett og galt. Hva har gjort deg så bevisst?

— Det er to opplevelser som har betydd mye for meg. Den første var da jeg jobbet som ung konsulent i et større prosjekt. Vi var midt inne i en vanskelig sak og plutselig sa en av mine kolleger «dette kan jeg ikke være med på». Mens de andre sa «men alle andre gjør det, nå ødelegger du for oss», da sto han rak i ryggen og holdt på sitt. Det gjorde inntrykk at han fulgte sin egen etiske retningslinje på den måten.

- Og den andre?

— Det var også som konsulent. Vi var to gode kolleger som jobbet mange og lange dager sammen. Etter jobb gikk vi ut og spiste og jeg la merke til at han alltid kastet middagskvitteringen. En dag spurte jeg og svaret jeg fikk var: "Jeg spiser ikke middag med deg som en kollega, jeg sitter her fordi du er min venn. Det er forskjell på hva vi har rett på og hva som er riktig moralsk sett."

- Og dette formet deg som leder?

— Ja. Jeg kjente jeg var stolt av dem og ville være like rakrygget som dem. Det viste seg at begge disse hadde utdannelse fra samme sted, Harvard Business School. Jeg tenkte at «dit må jeg også». Jeg søkte og tok en MBA der – bare for å suge til meg akkurat denne kraften. Og det mye herfra som har gjort meg til den lederen jeg er i dag.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Les også

  1. Ledertipsene fra «Livet på toppen»

  2. - Vi blir påvirket av andres glede

  3. - Jeg er nok litt nerdete

  4. En normal sjef blant pirater

Les mer om

  1. Livet på toppen