Økonomi

Økokrim har startet etterforskning av Tine og Tetra Pak

Økokrim bekrefter at de har satt i gang etterforskning av leverandørforholdet mellom meierigiganten Tine og emballasjeleverandøren Tetra Pak.

Tines kjølelager på Kalbakken i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB

– Vi ble varslet av Tine, og representanter for selskapet møtte opp hos oss på onsdag. Jeg kan bekrefte at vi har åpnet etterforskning som følge av denne henvendelsen, sier statsadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim til NTB.

Hun ønsker ikke si når dette gikk fra en undersøkelsessak til etterforskning. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte leverandørforholdene forrige uke, og som førte til at Økokrim ønsket å se nærmere på saken. Tine opplyser at leverandørrelasjoner i perioden 2011–2015 kan være i strid med norsk lov.

– Etterforskningen framover vil søke å avkrefte eller bekrefte den mistanken som foreligger. I den forbindelse vil avhør og innhenting av dokumentasjon bli viktig, sier Hansen.

Mulige straffbare forhold

Allerede fredag morgen møtte etterforskere fra Økokrim opp i Tetra Paks kontorer på Lysaker i Oslo, hvor de sikret seg dokumenter. Statsadvokaten ønsker ikke å kommentere om noen er siktet så langt i saken, heller ikke hvor mange personer Økokrim vil avhøre i tiden som kommer.

– Jeg kan ikke bekrefte at det er disse to personene vi ser på, sier Hansen med henvisning til Tines tidligere innkjøpssjef og en av toppselgerne i Tetra Pak som Dagens Næringsliv har omtalt.

Les også

Økokrim troppet opp hos Tine-leverandør

– Mistanken gjelder mulige straffbare forhold i en leverandørsituasjon, sier Hansen.

Totalt viser materialet Dagens Næringsliv har tilgang til, at Tetra Pak skal ha refundert rundt 580.000 kroner etter reiser over drøyt fire år hvor selgeren deres har oppgitt at innkjøpssjefen hos Tine har vært med.

Nekter straffskyld

De involverte nekter for at de har gjort noe galt og sier de vil samarbeide med Økokrim.

–Han erkjenner ikke straffskyld. Det har vært full åpenhet rundt forretningsmiddagene og han ser frem til å forklare seg, opplyser selgerens forsvarer, advokat Nadia Christina Hall, i en epost til NTB.

Meierigiganten Tine sier de tar opplysningene de har fått på alvor.

– Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet. Vi ønsker åpenhet rundt saken og vil bistå Økokrim med all tilgjengelig informasjon. Vi vil også gjennomgå rutiner for å sikre at våre etiske retningslinjer blir fulgt, sier konsernsjef Hanne Refsholt i en pressemelding.

Reise og losji

Ifølge Dagens Næringsliv har Tine i egne regnskaper funnet spor av halvparten av turene hvor den tidligere innkjøpssjefen og Tetra Pak-selgeren reiste sammen. Tine mener disse kvalifiserer til forretningsreiser hvor Tine betalte fly og hotell for sin egen innkjøpssjef, men den resterende halvparten har ikke Tine greid å finne.

Tetra Pak skrev på sin side forrige uke i en uttalelse til samme avis at Tine hadde betalt reise og losji for innkjøpssjefen på alle reisene.

– Det er umulig for oss å kommentere den informasjonen andre har. Det har vært en langvarig relasjon mellom Tetra Pak og Tine, og som en del av forretninger inngår også middager og sosiale arrangementer. Nå har politiet satt i gang undersøkelser, og vi må vente til det er avsluttet før vi kan kommentere noe mer, sier kommunikasjonsdirektør Eva Milton ved Tetra Paks hovedkontor i Sverige til avisen.

Selgeren er inntil videre fratatt rollen som kontaktperson med Tine.

Les også

  1. DN: Tine-direktør skal ha fått 145 middager og 246 barrunder av selger

  2. Tidligere Yara-topp dømt til sju års fengsel

Les mer om

  1. Økokrim
  2. Tetrapak
  3. Næringsliv