Økonomi

Leder av malerfirma i retten – nekter for svart arbeid på Stortinget

En daglig leder i et malerfirma må mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha organisert svart arbeid på Stortinget for ti år siden.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Mannen er tiltalt for grov utroskap og fiktiv fakturering for arbeid utført på Stortinget i perioden 27. juni 2006 til 27. oktober 2008. Rettssaken vil pågå fra 27. august til 17. september.

Tiltalen lyder på grov utroskap for drøyt 3,3 millioner kroner. 67-åringen har ifølge tiltalen benyttet i alt seks underleverandører til såkalt fiktiv fakturering, og han er også tiltalt for uberettiget å ha ført fradrag for inngående merverdiavgift for 663.000 kroner.

– Ikke gjort noe galt

67-åringen var tidligere styreleder i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) og har selv gått hardt ut mot useriøse aktører i malerbransjen. Han trakk seg fra alle verv da politiet startet etterforskning.

– Det at det dreide seg om en fremstående tillitsmann i malerbransjen, som hadde gått offentlig ut mot svart arbeid, bidro til at vi fattet interesse for forholdet, sa politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til Dagbladet i januar.

Selv avviste mannen den gang at han hadde levert fiktive fakturaer og understreket at han ikke har gjort noe galt. Spørsmålet er om han som eier og styreleder i firmaet kan ansvarliggjøres for at underleverandørene han brukte puttet arbeidsgiveravgift og moms i lomma, sa han til avisen.

Til fagbladet Maleren uttalte han i januar at han ser fram til å få en sjanse til å renvaske seg i retten, og han stilte spørsmål både ved grunnlaget for tiltalen og Økokrims regnestykke.

Vil avgi grundig forklaring

67-åringen vil forklare seg for retten på tirsdag, og hans forsvarer, advokat Alexander Greaker, understreket overfor E24 torsdag at klienten fortsatt nekter straffskyld.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld i henhold til noen av tiltalepunktene, sier Greaker.

– Han vil avgi en grundig partsforklaring om hva han mener har skjedd. Fra forsvarets side handler denne saken i stor grad om subjektiv skyld, sier Greaker.

 1. Les også

  Da Einar Haakaas så bildet av mannen som skylder millioner, bestemte han seg for å ta opp jakten

 2. Les også

  Byggefirma produserte Nav-svindlere på løpende bånd

 3. Les også

  Oppretter nasjonalt analysesenter for å bekjempe arbeidskriminalitet

Les mer om

 1. Svart arbeid
 2. Økokrim

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Solgte gaffeltrucker for 21 mill. – uten å eie dem

 2. NORGE

  Drapsgåten kan være løst etter 20 år – 38-åring tiltalt for Sjøvegan-drapet

 3. NORGE

  Eieren av Det norske kartselskapet tiltalt for grovt bedrageri

 4. NORGE

  Åtte personer dømt for Nav-svindel, arbeidskrim og hvitvasking

 5. NORGE

  Facebook-trusler står sentralt i drapssak. Syv MC-medlemmer fra Rock Machine tiltalt.

 6. NORGE

  Med 50 løpegutter skal han ha kontrollert Oslo-bydelen i lang tid. Nå er 34-åringen tiltalt for grov vold og drapstrusler.