Økonomi

IEA tror oljeforbruket vil ta seg opp

Oljeproduksjonen vil ta seg forsiktig opp i takt med økt forbruk og lettelser i koronatiltak i de fleste land, heter det i månedsrapporten fra IEA.

Oljeproduksjonen vil ta seg forsiktig opp i takt med økt forbruk og lettelser i koronatiltak i de fleste land, heter det i månedsrapporten fra IEA. Her fra et oljefelt i New Mexico. Foto: AP Photo/The Daily Times, Dave Watson / NTB scanpix

 • NTB-AFP

I forrige måned meldte Det internasjonale energibyrået om det laveste produksjonsnivået på ni år. Fallet skyldtes at oljekartellet Opec kuttet i produksjon som en følge av at USA og andre store forbruksland lukket fabrikker og permitterte ansatte.

IEA advarer imidlertid mot overdreven optimisme, ettersom flere land opplever oppblomstring av viruset. Men til tross for usikkerheten rundt det mange kaller neste bølge med smitte, mener IEA at oljemarkedet er i ferd med å snu.

Les også

Snipp, snapp, snute, så var oljeeventyret (ikke nødvendigvis) ute | Kjetil B. Alstadheim

Produksjonsfall i juni

Juli måned så sterkt fallende produksjon, men fra juli vil trolig trenden vise en økning. Markedet viser tegn til oppgang i tråd med stigende forbruk. Stadig flere land letter på de strenge restriksjonene som har dempet den økonomiske virksomheten.

IEA viser til at etterspørselen etter olje har økt markant både i India og Kina i mai og at trenden fortsetter. Dette innebærer at tallene for andre kvartal blir noe mindre nedslående enn IEA først hadde regnet med.

Men IEA er nøye med å påpeke usikkerheten som rår i markedet, og peker spesielt på at smittespredningen i Nord-Amerika og Latin-Amerika er alvorlig i visse regioner.

 1. Les også

  Hvor stor økonomisk risiko bør staten ta på kontinentalsokkelen? | Jørgen K. Andersen og Odd Ivar Biller

 2. Les også

  Lund: – Ergrer meg at vi ikke så noen av utfordringene tidligere

 3. Les også

  Oljemannens oppgjør med grønn svada | Kjetil B. Alstadheim

 4. Les også

  Kronikk: Statsdrilling på norsk

Les mer om

 1. IEA

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Slutt for populær tohjuling: Segway-produksjonen legges ned

 2. ØKONOMI

  Koronakrisen rammer ulikt: Én faktor skiller vinnere og tapere

 3. ØKONOMI

  Sterke Obos-tall etter salg av småkraft

 4. ØKONOMI

  Olsen spår enda høyere boligpriser

 5. ØKONOMI

  Norges Bank holder renten på rekordlave null prosent

 6. ØKONOMI

  Økt etterspørsel fra dagligvarebransjen ga produksjonshopp i industrien