Økonomi

Fem personer omkom i pinsetrafikken

42 personer har så langt mistet livet på norske veier i år. I mai var det elleve personer som omkom i trafikkulykker – fem av dem omkom i pinsetrafikken.

Det var tett trafikk og lange køer ut av Oslo sentrum fredag før pinsehelgen, her på E18 ved Frognerkilen.
  • NTB

Hittil i år har 42 personer mistet livet på norske veier. Det er tre flere enn i tilsvarende periode i fjor, ifølge Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av dødsulykkene.

– Siste del av mai måned og spesielt pinsehelga har vært ille. Ni personer har omkommet i trafikken siden 17. mai og hele fem av dem siden fredag i pinsehelga, sier avdelingsdirektør Guro Ranes for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Hun frykter at tallene blir verre når sommersesongen begynner for alvor, en tid hvor det tradisjonelt er mange ute på veien.

– Stygge tall

Tallene fra pinsehelgen er trist å se, sier sjef for utrykningspolitiet (UP), Jon Steven Hasseldal, til NRK.

– Det er stygge tall. Fem stykker på en helg er mye, sier Hasseldal.

Han sier at UP har opplevd mye trafikk den siste tiden, men han håper på en roligere sommer enn vanlig.

– Vi får håpe dette ikke blir en ille sommer. Vi regner med at det blir vesentlig flere nordmenn på veiene. Samtidig kommer det til å bli færre utlendinger. Det blir spennende å se, sier han.

Flere MC-førere

Av de elleve som omkom på veiene i mai, var tre av dem MC-førere.

– Dette er en utsatt trafikantgruppe, der en ulykke fort kan få svært alvorlige konsekvenser. Med mye fint vær i Sør-Norge er det åpenbart mange som tar seg en tur ut på MC, sier Ranes.

35 menn og sju kvinner omkom i trafikken i årets fire første måneder. Nesten en tredel av de omkomne har vært i alderen 25–44 år.

Siden nyttår har tolv personer mistet livet i Viken, åtte i Vestfold og Telemark, mens seks personer mistet livet i Innlandet. I hovedstaden har det så langt dødd to personer i trafikkulykker. Vestland fylke er det eneste uten noen dødsfall i trafikken så langt i år.

Les mer om

  1. Trafikk
  2. Norge
  3. Statens vegvesen