Økonomi

Færre handler i Oslo sentrum – butikkene sliter

Stadig færre handler i Oslo sentrum og butikkene i området sliter. Både netthandel og «bilfritt byliv»-prosjektet får skylden for nedturen.

Omsetningen for butikkene i Oslo City falt med 6 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

  • NTB

I typiske handelsgater i Oslo, som Karl Johans gate, Hegdehaugsveien, Markveien og Thorvald Meyers gate, har leieprisene falt siden i fjor, skriver Finansavisen.

I de mest sentrale sentrene, som Oslo City og Aker brygge, falt omsetningen med henholdsvis 6 og 4,4 prosent i første halvår, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, skriver avisen.

– Det er komplekst og sammensatt. Det er færre som er ute og handler. Karl Johans gate har hatt en nedgang i antallet besøkende de siste to årene, sier leder av retailavdelingen Haakon Reed-Larsen i Colliers International.

På Aker Brygge falt omsetningen 4,4 prosent første halvår sammenlignet med 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Les også

Oslo før: I 1960 ble bilsalget frigitt. Det endret byen.

Reed-Larsen peker på netthandel, færre kinesiske turister og færre parkeringsplasser i forbindelse med «bilfritt byliv»-prosjektet som forklarende faktorer. Han påpeker at de store kjøpesentrene opprettholder omsetningen, men at de mindre sliter mer.

Kollega, leder Stian Kjellhov i handelseiendomsadministrasjonen i Collier International, er enig.

– Det er i ferd med å bli tøffere å være liten. De store sentrene har fortsatt en egen tiltrekningskraft. Hvis du er stor og tung, har du din egen gravitasjon, sier han.

Les også

Bransjen tror nye tollregler kan fjerne flere sportsbutikker: – Blir bare store kjeder igjen

Les mer om

  1. Oslo
  2. Butikker