Thunberg ut mot norsk oljeutbygging

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg langer ut mot utbyggingen av det norske oljefeltet Johan Sverdrup.

Greta Thunberg under en klimamarkering i den italienske byen Torino i desember i fjor.

På Twitter lenker Thunberg til en Financial Times-artikkel, der blant annet Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon Norge, Arne Sigve Nylund, uttaler at «vi har felt her som vil produsere i minst 50 år».

– Selv om vi er i starten av en klima- og miljømessig krisesituasjon, åpner Norge Vest-Europas største oljefelt, skriver Thunberg.

I desember oppfordret Thunberg sammen med 15 andre barn fra 13 land statsminister Erna Solberg (H) til å stanse letingen etter og utvinningen av olje og gass.

Listhaug: – Thunberg bør hylle norsk energipolitikk

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug mener Thunberg i stedet bør hylle norsk energipolitikk.

– Greta Thunberg bør hylle Johan Sverdrup og norsk energipolitikk som en del av løsningen. Thunberg og alle miljøforkjempere bør juble for at Johan Sverdrup-feltet har utslipp som er blant de laveste i verden. 0,7 kg CO2 per produsert fat olje, mens gjennomsnittet i verden er 18 kilo, sier hun til Aftenposten.

Oljefeltet får strøm fra land og er derfor et av feltene med lavest klimautslipp i verden. Men Naturvernforbundet kaller prestisjeprosjektet en «klimabombe».

Ifølge Naturvernforbundet vil oljen og gassen som hentes opp fra feltet føre til et samlet utslipp på 1,3 milliarder tonn CO2 når den brukes. Det er 25 ganger mer enn hele Norge slipper ut på ett år.

Største prosjektet på norsk sokkel

Oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen åpnet i oktober i fjor og er ifølge Equinor det største prosjektet på norsk sokkel siden 1980-tallet.

Equinor har nå fire oljeplattformer i drift på Johan Sverdrup-feltet. Feltet strekker seg over 200 kvadratkilometer.

Om to år skal gigantfeltet nå topproduksjon, og da kan det stå for rundt en tredjedel av all oljeproduksjon i Norge.